Трима от членовете на Централната избирателна комисия, в това число и председателят ѝ Камелия Нейкова, са в отявлен конфликт на интереси по казуса с регистрацията на двете крила в ДПС за участие в предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври, пише "Епицентър".

Това става ясно от документи във фирмените регистри на страната, както и от страницата на Софийския градски съд, където се съхраняват регистрациите на партиите в България.  

Битката между „новото начало“ на председателя на движението Делян Пеевски и кръга около почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и другия председател на формацията Джевдет Чакъров, навлезе във финалния си етап в понеделник. Тогава, макар пълномощниците на Пеевски да бяха запазили ред за депозиране на документите още от петък вечерта, ЦИК безпрецедентно, за да си измие ръцете, взе „соломоновско решение“.

Комисията прие документите и на коалицията „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски, и на „Демокрация, права и свободи-ДПС“, подадени от Джевдет Чакъров и хората му, едновременно и без да издаде задължителния входящ номер.

Така ЦИК наруши собствените си правила и хронограма и избяга от вменената ѝ от Изборния кодекс отговорност да бъде обективен, безпристрастен и преди всичко – независим орган, натоварен със задачата да организира изборния процес по буквата на закона.   

Защо го направи? Отговорът е прозаичен и

се крие в задкулисните зависимости,

които и председателят на ЦИК Камелия Нейкова, и двамата членове на комисията от квотата на ДПС имат с лагера около Доган и Чакъров.

След подаването на документите за двете коалиции в понеделник стана ясно, че в предизборния съюз, регистриран от него, влизат още две партии – „Справедлива България обединени родолюбци“ с абревиатура СБОР и ПП „Земеделски народен съюз“ – един от множеството клонинги на земеделските формации у нас.

Макар и слабо известна в обществото, СБОР вече е участвала на два вота у нас миналата година – на местните избори, а преди тях и на парламентарните през април 2023 г., на които се яви в коалиция „Заедно“ (ръководена от бившия председател на парламента и ексдепутат от ИТН Ива Митева).

И при двата вота постигнатите резултати са истинско фиаско – под 1%. Ако се питате защо тогава от крилото на ДПС-Доган залагат на нея като мандатоносител, отговорът се състои в регистрацията на СБОР.

От документите в партийния регистър става ясно, че това реално е новото име на създадената през 2012 г. от скандално известния бивш министър на отбраната Николай Цонев партия „Нова алтернатива“. През март 2022 г., националната конференция на „Нова алтернатива“ преименува формацията на СБОР, приемайки нов устав на партията (виж факсимилето), а също и ново ръководство.

Важен момент е, че в продължение на няколко години

в ръководството на „Нова алтернатива“ е не друг, а именно Камелия Нейкова.

Което от своя страна обяснява абсурдния факт, че председателката на ЦИК дори не бе в страната при стартирането в понеделник на процедурата по приемане на документите на формациите, искащи да участват във вота за Народно събрание. В понеделник, докато цяла България се тресеше от скандалите около регистрацията, тя удобно се оказа в командировка в Азербайджан.

Макар след пререгистрирането на „Нова алтернатива“ в СБОР Нейкова вече да не е част от ръководството на формацията, самата ѝ връзка с партията съставлява откровен конфликт на интереси, поставящ под въпрос доколко изобщо би могла обективно да изпълнява функциите си на председател на ЦИК.

Още повече, че настоящото ръководство на СБОР е пряко свързано с лагера на Доган и Чакъров в ДПС. Формацията има трима съпредседатели, сред които и адвокат Георги Гатев. 

Гатев е известен с топлите си връзки с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, както и с шумния скандал от времената, в които бе член на Бюрото за контрол на СРС-тата с номинация именно на ДПС. През 2018 г. той бе предсрочно освободен от поста си на зам.-шеф на Бюрото, след като година по-рано ДАНС отне разрешителното му за достъп до класифицирана информация.

Причината – агенцията била сезирана от прокуратурата, че Гатев е съветвал обвиняеми и подсъдими как да подават заявленията си пред Бюрото за контрол на СРС-тата. Макар решението за отнемането на допуска му да бе потвърдено от съда в лицето на ВАС тогава приближеният до Доган Георги Гатев се сдоби с неочакван защитник в лицето на тогавашния председател на Бюрото и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Другите двама съпредседатели на СБОР са бившият активист на ДПС Веселин Пенев и бизнесменът Димитър Илиев. Илиев, известен с прякора Митю Ялтата, е съсобственик заедно с брат си Красимир на редица столични заведения, сред които „Ялта“, а също печално известната дискотека „Индиго“, сред руините на която през 2001 г. бяха застигнати от смъртта 7 деца. Той също така е сочен от редица публикации в медиите и за част от обкръжението около скандално известния секретар на президента Румен Радев – Николай Копринков. Така

СБОР се оказва една от точките на пресичане,

подхранващи съмненията за колаборация между лагера на Доган в ДПС и държавния глава. Още повече, че именно Румен Радев назначи през 2021 г. по предложение на ИТН Камелия Нейкова за председател на ЦИК. След множество скандали при задължителните консултации при него за сформирането на комисията и въпреки обструкциите на част от парламентарните групи тогава.

Освен Нейкова, също в конфликт на интереси са и двамата членове на ЦИК от квотата на ДПС – секретарят на комисията Севинч Солакова и Ерхан Чаушев.

И двамата реално са представители в комисията на „дерибейския“ лагер в ДПС, като доказаха това и с действията си през последните дни. Именно Солакова бе човекът, който допусна абсолютно неправомерно в неработния ден неделя до заседателната зала на ЦИК Джевдет Чакъров и приближените му вече независими депутати Джейхан Ибрямов, Валентин Тончев и Тимур Халилов.

Макар днес Солакова да се пробва да изкара на предаваното онлайн заседание на ЦИК, че те са били там, за да представят документи, изискани им от ЦИК за регистрацията за частичните местни избори на няколко населени места, крайната цел на мероприятието от неделя бе да им се даде предимство пред „ДПС-Ново начало“ на Делян Пеевски при регистрацията за парламентарния вот. Като бъдат първи в сградата в понеделник и съответно подадат първи документите.

Макар да противоречеше на цяла редица законови членове и текстове от правилата за работа на ЦИК, заверата им щеше да се увенчае с успех, ако привържениците на „новото начало“ не бяха пред сградата на ЦИК още от петък вечерта и не бяха изтекли снимки в медиите от недопустимата „седянка“, заформена от Чакъров, Халилов и Тончев вътре в зданието, в помещенията на комисията.

Както Солакова, така и Чаушев

освен членове на ЦИК, са и част от ръководните органи на ДПС.

Секретарят на комисията Севинч Солакова е и член на ЦОБ от 2022 г., като дължи цялата си кариера на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и на предния председател на формацията Мустафа Карадайъ.

Чаушев пък е дългогодишен член, в това число и в момента, на Контролната комисия на Движението, чийто председател пък е не друг, а един от хората, които противозаконно превзеха в неделя заседателната зала на ЦИК – Тимур Халилов.

Всички тези факти, както и досегашните им действия, показват, че нито Солакова и Чаушев, нито Камелия Нейкова могат да вземат безпристрастни решения при работата в ЦИК по отношение на казуса с регистрацията на ДПС. Което от своя страна повдига въпроса защо все още не са си подали самоотвод, както и защо, след като очевидно нямат намерение да го направят, такъв не са им поискали останалите членове на ЦИК. Още повече, че самото им присъствие в процедурата на вземане на решения има опасност да минира законността на изборния процес.