Пълен хаос цари в Централната избирателна комисия, докато нейните членове спокойно си обядват.

За първи път регистрацията на партиите и коалициите за изборите бе отложена, защото ЦИК буквално е окупирана от деребеите в ДПС, които още през нощта се настаниха на масата за регистрация, вкарани през задния вход от къртицата на Доган Севинч Солакова, секретар на ЦИК.

Тя заема поста в нарушение на закона, защото като член на ЦОБ на ДПС е в конфликт на интереси.

Безпрецедентно, ЦИК не отвори вратите на бившия партиен дом в законовия час за регистрация – 9:30. Вместо това час по-късно се събра на извънредно заседание, но противно на публичността на комисията, то бе засекретено. И не се предаваше онлайн, каквато винаги е била практиката на ЦИК.

По предварителни данни проточилият се обяд на ЦИК трябваше да приключи в 14:30 часа.

ЦИК с извънредно решение заради безпрецедентната ситуация!

Куп нарушения белязаха старта на регистрацията на партиите за вота. Присъствието на депутати и неизвестни лица в сградата на ЦИК преди официалното отваряне на вратите е грубо погазване на Изборния кодекс. В момента все още някакви хора от фракцията на Доган в ДПС седят на местата на членовете на ЦИК и не позволяват регистрацията за вота да започне.

Абдикирала от задълженията си, НСО, която отговаря за реда, безучастно наблюдава. Службата е подчинена на президента Румен Радев, което с основание повдига въпроса в името на какви задкулисни игри Радев влиза в комбина с Доган.

На този фон шефката на ЦИК Камелия Нейкова и говорителката на комисията не са в България, а в Азербайджан, за да наблюдават изборите там. Командировката им не бе официално съобщена.

Нейкова се включи от Баку, за да каже, че се прибира утре. Но сe  оправда, че не може да коментира, защото  не знаела какво става в комисията. Даже не разбрала, че още снощи ДПС-Ново начало е първата партия, подала онлайн документи за регистрация на изборите.

Какво се случва в ЦИК, ВИДЕО издава истината

Деребеите в ДПС и приближени техни коментатори се опитаха да омаловажат акта на регистрация, но топ адвокатът Пламен Борисов заяви, че подадените по електронен път документи до всяка институция са редовни и валидни.

И незачитането им е нарушение на законите в страната. Същото призна и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Според него, ако ЦИК не приеме документите онлайн, нарушава Закона за електронното управление.

Вместо да организира нормалната регистрация на партиите за изборите, ЦИК се превърна в стадион, на който представители на политическите сили спринтират, за да си запазят първото място. Това вече опорочава законния старт на вота.