Приоритетите на правителството по отношение на газовата криза са три - да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск и на най-добра цена.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на изслушването в Народното събрание по отношение на спрените доставки на газ от страна на "Газпром".

Петков посочи, че преди 4 месеца правителството е заварило пълна зависимост на България от "Газпром", платени 3 млрд. лв. за тръба, която не може да използваме, недовършена връзка с Гърция в негодно състояние.

Той разказа, как е получено писмото от "Газпром" за едностранна промяна на договора по отношение на сметката в рубли и превалутирането на парите, който държавата трябва да плаща.

По думите му така с направената промяна не се знае каква ще е цената във всеки един момент, защото зависи от курса на долар-рубли или евро-рубли.

Вкарвайки посредник между България и "Газпром", вкарваме страна, която не е по договор, което е риск дали ще получаваме газ изобщо, обясни Петков защо страната ни отказва да плаща за доставките в рубли. 

"Какво ни каза Русия? Нарушаваме договора едностранно, цената може да варира и доставките ви не са сигурни, това ни каза Русия - това беше извиване на ръце и ясно едностранно нарушаване на договора. Ние обаче бяхме готови за този сценарии.

От началото започнахме да работим за диверсификацията и процеса на развитие на газовата връзка с Гърция. Минахме по цялото трасе, информирах Кириакос Мицотакис над 20 пъти в кой части работата трябва да се забърза, физическата дата на завършване на интерконектора ще е 30 юни.", каза Петков.

И допълни: "Говорим с азерската страна да не чакаме до 30 юни, а да получим газ в края на май. Имахме готов план за купуване на втечнен газ. Газоподаването не е намалявало, нито цената досега е скочила, въпреки че Газпром ни даде само 24 часа.

Петков посочи, че утре ЕК отваря работна група в България по отношение на регионалния хъб, който ще заработи у нас. В България ще дойдат енергийните министри на редица държави. По думите му преговаряме с Египет и САЩ за доставки на втечнен газ. 

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви от трибуната, че инфраструктурата, по която върви природният газ, е съществуваща от 70-те години, да се говори, че е построена в последните 10, е меко казано странно.

Така той репликира бившият министър сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. Николов допълни, че 25% е приблизително построеното сега, струва 3 млрд. лв. и зависи от един доставчик, изплащането на построеното също зависи от един доставчик.

Николов се обърна към депутатите, че по време на война загрижеността за трети партньор, особено за такъв от Русия, е трогващ. Той заяви, че неотчитането на  усилията на "Булгаргаз" и на българското правителство да не спират доставките е странно. 

В отговор на депутатски въпрос министър-председателят Кирил Петков отново подчерта, че очакваме на 30 юни азерския газ да потече. И допълни: "Единствения ход, който не отиграхме правилно, е че не дадохме нито едно кученце".

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков поиска точен отговор - дали от 1 юли ще се получава азерски газ в пълнен обем и по цена, определена в договора. Премиерът Петков излезе на трибуната и отговори: "Да". 

Информация от днес - има възможност на спот пазара да се купят количества, който да са достатъчни като допълнение на азерския газ за цялото ни потребление за тази година. Количествата засега идват от щатите и тук въпросът е каква цена ще договорим, каза още Петков.

Министърът на енергетиката Николов заяви в отговор на питане, че ако "Булгаргаз" се е съгласила с превалутиране и предоставяне на контрола върху своите пари на трета страна - Газпромбанк, и изобщо приемане на механизма по указа на руския президент би довело до увеличаване на цената на газа с 11 до 17%. Другата опасност е, че приемането на тази схема означава, че се приема да се анулира действащия договор. 

За да опонира на премиера и да изрази недоволството си от това, че се говорят неистини от парламентарната трибуна, бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова говори два пъти. 

"Бих искала да започна от един ваш отговор на въпроса на Жечо Станков. Вие си позволихте да изречете една неистина, че през последните 10 години нищо не е направено за диверсификацията и от вас започват всички процеси в тази област. Другото, което направихте, е да проявите сарказъм с кученца и тем подобни сравнения.

Ще ви подготвим един наръчник на всичките действия на ГЕРБ за диверсификация. Ще онагледим, разполагаме с цялата информация, за всичките интерконектори, които сме направили, включително и от Румъния, по който може да се внесе милиард и половина кубични метра.

Транзитът през Турция , през който може да внесете 15 милиарда кубични метра газ. Това стана благодарение на новите компресори, които поставихме, които са реверсивни. Скоро ще ви подготвим този наръчник, за да можете да прочетете и да видите за какво става дума.

Защото тази мантра, която непрекъснато повтаряте, и децата вече знаят, че това, което говорите не отговаря на истината. Ако това не беше така, днес вашият посредник нямаше откъде да внася природен газ през Гърция. Моля ви да не говорите повече такива лъжи. 

Въпросът ми е свързан с вашите медийни изяви и на Асен Василев, когато бяхте попитани дали са резервирани капацитети на държавата. Тогава обяснихте, че капацитет е резервиран, но проверка показа, че "Булгаргаз" не е резервирал газ, а резервирането е направено от фирмата МЕТ.

Откога фирмата и държавата са едно цяло. Таков припокриване на функциите е много притеснително. Фирмата МЕТ в момента доставя отново руски газ, но с 30% по висока цена. Това обяснява бързината, с която направихте всичко това. Ако бяхте с чиста съвест вие щяхте да искате подкрепата на българския парламент", каза първият път Петкова под предупрежденията на председателя на НС Никола Мичнев, че нарушава правилника и думата ѝ трябва да бъде отнета. 

Вторият път Петкова се качи на парламентарната трибуна, за да опровергае отново твърденията на премиера Кирил Петков. 

"Макар, че говори премиерът, когато се изговарят неща от тази трибуна, които не отговарят на истината, трябва да се прави бележка." - обърна се тя към председателя на НС Никола Минчев - "Интерконекторът с Гърция не се строи 12 години. Това е една от големите лъжи, които вие се опитвате да внушите на хората. Той се строи от октомври 2019 година.

Нека министър Николов да ви брифира. За да стане той готов, трябваше да станат два други проекта - трансанадолския и трансадриатическия - те станаха готови през 2019 и през 2020 година. За Балкански поток не е похарчен нито един лев на данъкоплатците. Парите са на "Булгаргазтранс", каза Петкова, след което Минчев и отне думата с предлога, че депутатката от ГЕРБ не спазва правилника на Народното събрание.