Служителите от протокола на френския президент Еманюел Макрон направиха гаф със сръбския президент Александър Вучич по време церемонията за 100-годишнината от края на Първата световна война пред Триумфалната арка в Париж. Вучич беше изолиран от държавните лидери, които бяха дошли на събитието, съобщава „Фигаро“.
 

Около Паметника на Незнайния воин бяха издигнато две трибуни за официалните лица. На едната бяха настанени държавните лидери, сред които Доналд Тръмп, Владимир Путин, Ангела Меркел, а на другата дипломати и официални лица с по-нисък ранг.
 
Въпреки че е президент, Вучич беше поставен в трибуната с дипломатите. Високопоставен член на Елисейския дворец призна пред парижкия вестник: „Направихме грешка“.
 
„Около френския президент седяха представителите на държавите съюзници на Франция в Първата световна война, но и тези на България, Турция и Германия, които преди 100 години бяха техни врагове в същото време „високият човек“ (Вучич), беше сложен на отсрещната трибуна сред много по-нископоставените министри, дипломати и други представители“, пише „Фигаро“.
 
„Тук Сърбия, с нейните исторически жертви, беше унизена от Франция на 11 ноември. Можем само да се замислим как се е чувствал Александър Вучич докато гледа срещу себе си усмивките между Тръмп, Путин и Макрон, недолюбвания Ердоган или Хашим Тачи – президент на една държава, която Сърббия не признава и която през 1914 година беше само една област в Сърбия“, добавя изданието.
 
По-късно френският посланик в Белград Фредерик Мондолини се извини от името на Париж. Това обаче не спря острите реакции в Сърбия.
 
Еманюел Макрон ще има официално посещение в Белград на 6 декември.

Редакция: БЛИЦ