Разумното за ПП е да оттеглят Мирослав Иванов и да предложат някой друг. Хубаво е да го замените с някой, който може да поеме този пост. Г-н Иванов трябва да знае, че ще го уважаваме повече, ако се оттегли, а не се заинати.

Както изглежда, се опиянявате от властта и си мислите, че всичко ви е позволено. Ние нямаме причина да ги уважаваме. Това каза депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков от трибуната на НС. 

"Уважаваме тези, които са ги излъчили. ГЕРБ е управлявал 12 години. Освен всичко друго и защото е знаел да уважава опозицията, но вие няма да имате толкова време за учене. Учете бързо. Ако не се научите да уважавате опозицията, ще се научите къде е пътят към вратата. ГЕРБ е имал правото да управлява 12 години. Ако е рекъл Господ, ще има и още", допълни той.  

Депутатът от БСП Георги Свиленски го последва на трибуната и заяви, че няма ясни мотиви за искането на оставката на зам.-председателя на НС Мирслав Иванов.

"Преди да откриете разискванията трябва да се представят мотивите. Вие чухте ли мотивите? Аз чух за учения, връщане в миналото, но поне един мотив да бяхте казали. Гледам, че вносителите са над 50-60 човека. Моля някой да излезе и да представи мотивите", каза той. 

Председателят на НС Никола Минчев също коментира темата: 

"Оставка се иска от системно нарушаване на правилата и липса на обективност. При така заявени мотиви, може би очаквате да има описания на множество нарушения. Не е такъв случая с мотивите, но нека да ги разгледаме. На практика, в мотивите има описани 3 нарушения - не подпомага по чл.77, подпомага го, заявявам ясно. Конкретните факти от обективната действителност са следните - първият случай касае извънредното заседание от 1 март.

Тогава г-н Иванов наложи наказание със забележка на Костадин Костадинов. Какво виждаме в мотивите - за наложеното наказание липсват основания. Формулировката ни навежда на мисълта, че Костадинов е оспорвал наказанието си, но това не е така. Тя е останала валидна. За мен остава неясно какво точно се крие зад формулировката.

Следващия случай е от 15 април 2022 година, когато г-н Иванов е наложил забележка на Костадин Ангелов. Тя беше оспорена и отменена от председателски съвет, но това остава единственото. За да стигнем до третия казус, който касае петък 13, какво се случи тогава. Имахме декларация от ГЕРБ-СДС.

След това Асен Василев се изказа по същата тема. Само чл. 48 ал. 5 урежда декларацията и единственото, което каза, че не е точка по дневния ред. Каква е уредбата на изказвания на управителите на МС? Могат ли да се изказват извън точки по дневния ред? Могат. Така както може да има една и съща тема засегната в две декларации, то може и представител на МС да се изкаже.

Процедурата с г-жа Атанасова започна с "г-н председател", но не  бе адресирано към него, а към г-н Василев. Дава ли правото на г-н Иванов да го изключи, ако не се изказва по темата? Да. Има ли нарушение? Няма, колеги. Считам, че в настоящия случай искането е лишено от правни основания за реализирането му", каза той. 

"От една страна ме улеснихте, от друга не, защото ми откраднахте цялото изказване. Това е една от най-неприятните процедури, защото тези, които избираме да ръководят, в някаква степен ги подкрепяме и сме им дали правото да ръководят заседанието ни. Дори да сме от различни партии, имаме някаква степен на доверие в тези хора и заради това тази процедура е много "тегава". Но знаете ли защо се прави тази процедура? Тя подобрява работата. Неприятното е, че се влагат лични моменти.

Стои един човек, който трябва да търпи незаслужени и лични нападки. Този млад човек не заслужава да бъде строго съден, защото както съдиш, така ще те съдят. Няма да си позволя да нападам никой, а ще се съглася с повечето от казаното на г-н Минчев и да направя комплимент за това как той ръководи събранието. Когато направих тази бележка, той след това не е отнемал думата. Имаше множество и фрапантни нарушения на правилника. Не си спомням да е отнел думата на г-жа Атанасова примерно. Както и на нашия председател, макар, че бележки е правил. 

Нашият правилник има статута на закон. По-голямата част от името на закона е буквата. Тя е спазена. Буквата да гледаме. Говорите за дух на закона, защото знаете, че освен членове и алинеи има дух. Извода от днешната процедура е, че трябва да си променим работата и извода от духа на тази институция", каза Йордан Цонев от ДПС. 

"Въпросът ми към г-н Цонев е правите ли разлика между колегите, които спазваха духа и точката на закона и г-н Иванов? Когато придобиеш самочувствие и повярваш в себе си е възможно да се вземеш насериозно и да предизвикаш негодувание. Не сме се събрали на другарски съд", репликира го Хасан Адемов. 

"Да, работили сме с много председатели на НС. Тая много респект към Йордан Соколов. Не бих искал да сравнявам. Тези млади хора трябва да имат шанс да се научат. Трябва да имаме търпение, но и те трябва да положат усилия, да видят как е било преди и защо е било. Нашата парламентарна група е била последователна в отстояване на правото на опозицията. Законът ти дава право, но по-добре не отнемай думата. Духът не е такъв", каза Йордан Цонев в дуплика. 

Костадин Костадинов от "Възраждане" също излезе на трибуната за коментар. 

"Ще прочета няколко имена, които говорят по нещо на всеки - Марко Балабанов, Стефан Стамболов, акд. Гешов, Петко Каравелов, Александър Малинов, Петков Славейков, Захари Стоянов. Има и още. Общото между тези хора е, че в един период от време са били председатели на НС. Този стол, който е един от най-важните в държавата задължава. Задължава хората, които стоят там, както и тези, които стоят до него. Днес правим обсъждане на процедура, която не е приятна, но нека припомним защо се случи.

Всички видяхме как беше погазен духа на българския закон, защото се направи нещо, което не беше редно. Ако ние ще спазваме духа на закона, спазваме го винаги. Не може в една и съща процедура на практика да спазваме едното, а после другото. В една част от мотивите беше споменато, че ми е правена забележка. Не я оспорвах и не помня за какво ми е направена. Никой тук не помни забележките, а се помнят делата", заяви той. 

Дебатите продължават, предстои гласуване на оставката на Мирослав Иванов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ