КЕВР като независим орган трябва да има една важна функция, която не я виждам – да бъде регулатор. Не само да влезе в енергийните дружества, да получи едни таблички и да каже, че цената на тока трябва да се вдигне“. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за bTV.

По повод падането на мораториума, Петков обяви, че има големи очаквания срокът му да не бъде изпълнен до край.

Шокови сметки за ток за потребителите няма да има“, прогнозира премиерът.

Той коментира и новия план за справяне с COVID кризата в България.

„Много съм доволен от плана. Слагаме приоритет училищата. Децата 1-4 клас ще ходят на училище присъствено до последно. Оказва се, че проблема, който сме създали през последната година и половина, че половината от учениците не могат да изкарат 3 по математика“, обясни Петков, но алармира, че за съжаление идва сериозна вълна от коронавирус.

„Виждаме какво става в цяла Европа“, даде за пример министър-председателят.

Той призна, че след карантината си, първите хора, с които се е видял са двама депутати от Възраждане, плюс доц. Мангъров.

„Това бе отворен диалог да сменим риториката и да оставим думата на истинските специалисти. Знаем, че доц. Мандъров има много силно мнение срещу ваксините, но от другата страна да сложим проф. Аргирова. Може да има нещо по-добро, за което не сме се сетили“, посочи Петков.

По повод изказването от парламентарната трибуна на Христо Петков – Ицо Хазарта, че членовете на „Възраждане“ са фашисти, Петков заяви: „Аз затова се радвам на нашата парламентарна група, всеки има глава на раменете и възможност да каже каквото иска“.

Премиерът обаче се закани да не допуска повече ескалиране на напрежението при протести.

„Следващият път, когато направят протест пред Министерски съвет (МС) и искат да щурмуват МС, аз ще сляза при хората и накрая няма да щурмуват нищо“, каза той.

Петков коментира и комисията, която ще създаде с „Възраждане“: „Идеята е да съберем експерти. Доц. Мангъров коментира, че освен интензивните легла трябва да гледаме и леглата с кислород“.

На въпрос дали е възможно те да са толкова убедителни, че да се отмени зеления сертификат, Петков заяви, че „всичко е възможно“.

Премиерът призна, че си е разменял съобщения с журналиста Атанас Чобанов.

„И ДАНС, и МВР знаят за случая, аз съм говорил с журналиста. Даже тази сутрин му бях написал съобщение, защото той ми е бил писал посреднощ“, призна той.

Припомняме, че преди дни журналистът се ожали, че е получавал заплахи от официален представител на чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него, която обаче била локална, т.е. само за България (за незапознатите Чобанов живее и работи от години във Франция), без да отговори на въпросите как една заплаха може да е само локална (само за България) и защо официален представител на чуждо правителство ще уведомява него, а не българската полиция или разследващите органи.

Петков коментира още, че е „притеснително, когато някой журналист, особено за това, че си върши добре работата, му се вдига риска за живота и здравето".

По повод скандала с пиара на ПП, Петков коментира: „Никой не трябва да се кара на никой. Аз лично го познавам Сашо Бойчев. Той е един свестен човек. Това, че влезе в този казус дали Никола Минчев са верни тестовете, на чисто човешко ниво го изнерви. Властта не трябва да се меси в работата на журналистите. Той е един свестен човек, който се пали по казуси, в случая видя от негова гледна точка нещо несправедливо“.