Албания и Северна Македония ще бъдат разделени по пътя си към Европейския съюз. Тирана ще започне преговори за пълноправно членство, докато Скопие все още не заради неизпълненото френско предложение, което беше прието през 2022 година.

„Ние сме единственият случай, в който двустранните споразумения са условия в Преговорната рамка“, коментира премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски след зелената светлина за Албания.

Европейски ценности

„За мен това е диктат, ако това е условието Македония да продължи преговорите, тогава казах и това в Брюксел – не, благодаря, това не са европейските ценности, в които моето поколение се влюби“, допълни той.

Скандал: Президентът на РСМ удари по България след секирата от ЕС

Мицкоски обясни, че в Договора за приятелство и добросъседство никъде не е записано, че българите трябва да бъдат вписани в конституцията – нещо, което е включено във френското предложение.

Промяна в конституцията 

„Дори пише, че България трябва да ни подкрепя и да ни помага. Когато говорим за отложено действие, говорим за факта, че след успешното приключване на преговорите и ратифицирането на предприсъединителния протокол, ние сме готови да приемем промяна в конституцията“, уточни той.

Мицкоски каза още, че има мнозинство в парламента, за да бъдат направени промените в основния закон, но това ще стане, само ако първо България ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония към ЕС.