Кметът на Пловдив Славчо Атанасов отстрани всички юристи от дирекция „Правно и нормативно обслужване“ на общината заради реституирането на общинската фирма „Ритон“ ЕАД. Единственият служител, който не е отстранен от работа, е главният юрист Зорница Нейкова, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Причина за драстичната мярка е, че дирекцията е проявила небрежност при защитаването на интересите на Община Пловдив.

Оказва се, че общинските юристи са проспали възможността да стопират реституцията на „Ритон“. Фирмата е една от малкото печеливши общински фирми и държи голяма част от заведенията в града. Активите й са оценени за над 5 милиона лева. Вчера в дружеството влезе новият собственик – Георги Върбанов. Процедурата по прехвърлянето на акциите е извършена от частния съдия-изпълнител Величко Апостолов, доскорошен юрист в общината. Реститутът Георги Върбанов завел дело срещу общината за 26 000 лева, спечелил го и общината е осъдена да му плати 50 446.15 лв. Въпреки поканата за доброволно плащане на дълга, администрацията не реагирала и тогава Върбанов поискал дългът да бъде компенсиран чрез възлагане на 50 000 броя акции с номинал всяка от 1 лев, които представляват сто процента от капитала на фирмата. Постановлението за възлагане на акциите е занесено на ръка в общината на 5 август, а срокът за обжалване е изтекъл на 13 август. Така по закон Георги Върбанов става собственик на акциите на „Ритон“ и въз основа на това е вписан в търговския регистър. Веднага след влизането във владение реститутът освободил общинските шефове.

Пловдивският кмет е разговарял с окръжния прокурор Андрей Атанасов и се очаква още днес прокуратурата да започне разследване. До приключването на прокурорското разследване задълженията на отстранените юристи ще се изпълняват от юристите на дирекция „Общинска собственост“. Ако разследването открие нарушения, срещу виновните служители веднага ще бъдат предприети дисциплинарни дела, категоричен е Славчо Атанасов. /БЛИЦ