Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат намалени от девет на пет, прие окончателно Народното събрание с промените в Закона за енергетиката. Подкрепиха ги 127депутати, против бяха 80.

С приетите промени от управляващата коалиция в КЕВР ще има 2 квоти за специалисти по енергетика по-малко. Отпадат и експертите по икономика и право.

Двама от членовете на сегашната комисия ще бъдат отстранени веднага след приемането на текстовете - юристът и икономистът. Ще останат само специалисти по електроенергетика и воден сектор. Други двама ще си тръгнат след жребий.

Спорове в залата предизвика предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне предложеното от управляващите - за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката и стаж в областта на водоснабдяването и канализацията. Като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

От ГЕРБ настояха членовете на комисията да могат да бъдат предлагани и от президента, синдикати и работодателски организации.

Депутатите Делян Добрев и Тома Биков се обосноваха:

„До 18 ч. вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен.“

„Вие искате в момента да си напълните КЕВР с ваши хора“.

ДПС определиха промените като лобизъм. Станислав Атанасов:

„Защото дневния ред на обществото, свързан с енергетика засяга цените на тока за бизнеса, засяга онези уязвими групи, а именно енергийно бедните. Засяга общините, които в момента правят икономи на осветление и престъпността процъфтява. Но, знаете ли на кой дневен ред дава отговор този въпрос - на дневния ред на изданията на „Икономедия“, „Капитал“ и „Дневник“, защото те ежедневно пишат срещу решенията на КЕВР“.

„И целта на тези промени помня, че бяха – да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев“, каза Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

От БСП защитиха кадровите промени в КЕВР. Депутатът Емил Георгиев:

„Несериозно звучи според мен и аргументът, че намаленият брой ще наруши доверието в КЕВР. Фактът, че пред КЕВР се провеждат поне 10-15 протеста, означава, че КЕВР няма авторитет пред гражданите и затова е наложително да се направят промени в Закона за енергетика и естествено в КЕВР“.

Цончо Ганев от партия „Възраждане“ се обяви срещу идеите на ГЕРБ.

Дебатите в парламента продължаваха и към 12 ч.