Зациклянето на споровете между ГЕРБ и ППДБ кой да бъде външен министър - Мария Габриел или Николай Денков - което постави голяма въпросителна пред ротацията на 6 март, може да бъде избегнато фино и елегантно с въвеждането на нов пост в Министерския съвет на Мария Габриел - на министър по европейските въпроси.

Това смятат депутати от двете парламентарни групи, пише "Труд".

На този пост да бъде сложен желаещият да пътува по света Николай Денков. Постът външен министър ще си остане за ГЕРБ и дали ще бъде зает от Габриел или някой друг кадър на партията с голям опит - това ще си решават хората на Борисов.

С поста министър по европейските въпроси ще бъдат удовлетворени ненаситните апетити на ППДБ, които ще трябва да оттеглят искането си за Външно, смятат наблюдатели.

Впрочем напълно е възможно това настояване на ППДБ да бъде с цел ГЕРБ да не посегнат на смяната на министри от хората на Кирил и Асен. Бойко Борисов изрежда тези министри почти всяка сутрин в Народното събрание - на спорта, на регионалното развитие, на земеделието, на икономиката, на туризма - почти половината състав на кабинета, назначен от ППДБ.

И ако Кирил и Асен спрат ултиматумите си за Външно, за да може Ники да пътува, то Борисов може и да помилва някои от любимците на некоалиционните си партньори министри.

Въпросът дали Габриел ще остане външен министър в нейния си кабинет или ще бъде сложен нов човек, какъвто от ГЕРБ имат поне 5-6, тепърва предстои да бъде сложен на масата на преговорите.

Дали ще е Даниел Митов или Николай Младенов - и двамата вече са били външни министри с голям опит и познанства с влиятелни политици на Запад, а за Младенов - и в арабския свят.

Гафът, който допусна напиращият да заеме поста дипломат номер 1 на страната ни Денков в присъствието на британския външен министър Дейвид Камерън, преля чашата, категорични са от ГЕРБ.

Тогава премиерът не успя да отговори на журналистически въпрос за балканската интеграция и се опита да замаже положението, като показа, че уж не разбра добре питането.

Седящата до него Мария Габриел обаче своевременно взе думата и даде дълъг и изчерпателен отговор, с което демонстрира, че експертизата ѝ във външната политика е безспорна, както и че успява да владее положението изцяло.

“Мария се показа като умел политик и добър оратор, все качества нужни за един успешен министър-председател”, заявиха за “Труд news” депутати от партията на Борисов.

От 6 при Тодор Бурмов до 33 при Тодор Живков 

Първото правителство на България с министър-председател Тодор Бурмов се състои от шест министерства - външни работи и изповедания, правосъдие, вътрешни работи, просвещение, финанси и военно. Седемдесет и четвъртото правителство - второто на Тодор Живков, което управлява страната от 1966 до 1971 г. държи ненадминат рекорд с 33 министерства и комитети.

Франция и Австрия имат по 13 членове на кабинета

Франция, чието население е 67 милиона души, и Австрия, която е 9 млн. души, имат по 13 министри в кабинетите. В Унгария членовете на кабинета са 14, а в Германия 16. В Сърбия министрите са 25.

В Румъния членовете на кабинета са 19. В северната ни съседка също има ротация на премиери.

През юни миналата година Румъния я завърши, а процедурите бяха същите като очакваните в нашата страна. Размяната бе планирана за май, но стачка на учителите наложи забавянето и с три седмици. На 15 юни, само три дни след началото на процедурата двете камари на румънския парламент избраха новото правителство.

Във всички европейски държави министрите на външните работи се занимават и с европейските въпроси.

В началото бяха Меглена Кунева и Гергана Паси

България е имала двама министри по европейските въпроси - Меглена Кунева и Гергана Гранчарова-Паси. И двете са представителки на НДСВ в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

На 29 май 2002 г. Народното събрание избира Меглена Кунева - главен преговарящ по присъединяването на България към ЕС, за министър по европейските въпроси. Като министър без портфейл тя не ръководи отделно министерство със свой бюджет (портфейл), а няколко дирекции на Министерството на външните работи. Нейната задача е ускоряването на въпроса по влизането на България в Европейския съюз. На 21 декември 2006 г. Кунева е освободена от поста във връзка с встъпването є в длъжност като член на Европейската комисия, считано от 1 януари 2007 г., когато България става член на ЕС.

Постът остава празен до 16 март 2007 г., когато Народното събрание избира Гергана Грънчарова за министър по европейските въпроси. Тя остава на тази длъжност до 27 юли 2009 г.

След тази дата на власт вече е първото правителство на Бойко Борисов и оперативното ръководство на координацията по въпросите на ЕС остава в Министерството на външните работи. А от 2010 до 2014 г. с част от въпросите на ЕС се занимава министър/вицепремиер по управление на средствата от ЕС, това е Томислав Дончев.

На 7 ноември 2014 г. във второто правителство на ГЕРБ Меглена Кунева е избрана за заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, като се запазва практиката ресорът по фондовете на ЕС да бъде ръководен отделно от вицепремиер.

В служебното правителство на проф. Огнян Герджиков Деница Златева става заместник министър-председател по координация на европейските политики и отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС - от 27 януари до 4 май 2017 г.

В третото правителство на ГЕРБ заместник-министър-председател по управление на средствата от европейскитре фондове става Томислав Дончев (от 4 май 2017 до 12 май 2021 г.) А Лиляна Павлова е министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз (от 4 май 2017 до 31 декември 2018 г.).

Три пъти вицепремиер по управление на средствата от европейскитре фондове в служебните правителства на Радев в периода 2021-2022 г. е Атанас Пеканов, с изключение на редовния кабинет на Кирил Петков, където този пост заема Асен Василев - от 13 декември 2021 до 2 август 2022 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук