С мотив, че цените на отбранителните продукти непрекъснато ескалират служебният кабинет бърза да закупи още осем изтребителя F-16, пише Труд бг.

Това се разбира от отговор на служебния министър на отбраната Георги Панайотов на въпрос на народния представител от ГЕРБ Христо Гаджев.

Бързането със сделката министър Панайотов обяснява с получена информация от представители на правителството на САЩ, че предстоят промени в конфигурацията на произвежданите самолети и така може да се окаже, че при поръчката на втората партида ще имаме бойни машини с различна конфигурация.

Панайотов припомня, че през лятото на миналата година правителството е направило запитване за цени и наличности за още осем изтребителя.

Необвързващата оферта, получена от САЩ е със срок на валидност 15 декември 2021 г., подчертава в отговора си служебният министър.

В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят проектодоговор с цени и срокове. Тогава офертата ще бъде внесена за одобрение от парламента, пише още служебният военен министър.

Панайотов обяснява, че военното ведомство е предприело действия по подготовка на Проект за инвестиционен разход за втория етап на проекта.