Британският вестник „Сънди телеграф” помества голяма статия за корупцията в България. Основните акценти в публикацията, озаглавена "В корупционната столица на Европа", обобщава кореспондентът на Дойче веле в Лондон Андрей Владов.
„Официално Специалната предприсъединителна програма за земеделие и селско развитие (САПАРД) е многомилиарден фонд на Брюксел, създаден, за да помага на бившите страни от Източния блок да вкарат изостаналия си аграрен сектор в съвременния свят. Но в България и съседна Румъния земеделците много бързо разбраха това, което техните колеги във Франция, Италия и Испания научиха преди 30 години – че както при всички щедри субсидии, управлявани отдалеч, измамата процъфтява”, пише Колин Фриймън.
Журналистът от „Сънди телеграф” споделя личните си впечатления в статия, озаглавена „В корупционната столица на Европа – как престъпната мафия на България ограбва помощите от ЕС”. Според него корупцията в страната е най-тежка в сравнение с останалите 26 държави-членки на ЕС.
„Плячкосването на схемата, която даде на България над 2 милиарда паунда между 2000 и 2006 година, е само една от многото неясни истории за това какво действително се случи с огромните количества пари на данъкоплатците, които бюрократите в Брюксел изляха в най-бедната държава на Европа. Тя трябва да получи още 7 милиарда до 2013 година”, се казва още в статията на „Сънди телеграф”.
„Първоначалната цел на фондовете, които са крайъгълен камък на плановете за разширяване на ЕС, бе да отдалечат 8-милионното, предимно славянско, население на България от сферата на влияние на Москва. Да го спечелят, като възстановят разпадащите се пътища и железници и подменят безцветните, построени в съветски стил училища и кметства. Но тези усилия до голяма степен пренебрегнаха факта, че в България корумпираната, овладяна от гангстери политическа класа, зародила се във вакуума на комунистическия срив, вече дължеше много повече на Русия, отколкото на Европа.
През 90-те години в правителството проникнаха екс-комунисти, бивши тайни агенти и организирани престъпници, известни като „дебели вратове”, които и до днес се разхождат по софийските булеварди, придружавани от бодигардове и които уреждат своите бизнес вражди чрез поръчкови убийства, а не чрез съдебни дела”, пише Колин Фриймън.
Европейски пари – да, но не и европейски правила
Журналистът цитира депутата от ДСБ Атанас Атанасов, който казва, че „бившите комунисти, които управляват България, обичат европейските пари, но не и европейските правила”.
„Сънди телеграф” припомня, че през юли Европейската комисия е спряла плащания от 350 милиона паунда за България, обвинявайки страната в лошо управление на европейските фондове заради корупция и неефективност, както и в това, че не преследва нарушителите, за които често се смята, че са защитени от политически чадър.
Британският вестник пише, че през последния месец в България са започнали няколко дела, които според Брюксел са лакмусов тест за желанието на София да въведе ред в къщата си. „Подсъдими по едно от тях са осем членове на „престъпна мрежа от компании”, както я определиха следователи от ЕС. Смята се, че тези хора са присвоили над 4 милиона паунда от САПАРД”, добавя „Сънди телеграф”. Изданието припомня за доклада на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), който обвини едно от тези лица – Марио Николов, в близки връзки с българското правителство и в това, че през 2005 година е прехвърлил близо 200 хиляди лева на Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев.
Показни акции?
„Мирисът на корупция около българския елит се засили още повече в четвъртък, когато бившият директор на държавния фонд „Земеделие” бе изправен пред съд по обвинение, че е злоупотребявал с пари от фонда САПАРД, за чието разпределяне е отговарял”, отбелязва британският вестник.
„Сънди телеграф” съобщава и за извършения тази седмица арест на „българския банков и футболен магнат” Христо Ковачки по подозрение за укриване на данъци. Но изданието посочва, че както съдебните дела, така и задържането на бизнесмена са проведени точно преди посещението на шефа на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер, който трябва да оцени как България напредва в борбата с корупцията.
„Това, което се случва, е, че няколко души са набедени за „лоши”, за да може системата да продължи да функционира както преди. Нещата не само не са изчистени след приемането на страната в ЕС, но и станаха още по-зле”, казва пред „Сънди телеграф” британски бизнесмен, който работи в България. /БЛИЦ