Още преди Конгреса, на конференцията във Враца, отказах да бъда номиниран за депутат. Това заяви социалистът Георги Божинов, коментирайки решението, взето на 49-ия конгрес на партията един човек да бъде депутат не повече от 12 години.  
„Не съм обиден. Стигнах до прага на пенсионната възраст, но колегите ми Михаил Миков, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов – хора, които поддържаха линия, да им кажеш, че промените изискват промяна и то от хора, които са обслужвали досегашната тенденция, е повод не само за обида, но и за много достойна позиция, които те заеха. Това е евтин политически популизъм”, каза Божинов пред bTV.

„Да видим дали новите са годни и старите са излишни”, добави той.  

„Седем пъти съм номиниран и седем пъти съм избиран за депутат. Не приемам да ми говорят за мандатност хора, които 9 пъти са кандидатствали и един или половин път са били депутати. В тези 20 години повече от 1 000 души бяха с мен депутати, няколкостотин си заминаха при първия опит”, отсече той.

„Тези, които са останали и правят впечатление, са много благодатна почва да им се каже: време е да си вървите”, добави Божинов.