Извънредно онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори ще обсъдят продължаването на мярката 60/40.

За удължаването на схемата се разбра миналата седмица след съвещание при премиера.

Предвижда се удължаване на срока за изплащане на средствата - до 31 март догодина.

В дневния ред на заседанието е и обсъждане на промяна в размера на компенсациите от 24 лева на ден, които се изплащат по мярката „Запази ме“ за работещите в неплатен отпуск.

С промяната на постановлението за продължаването на мярката 60 на 40 се разширява и кръгът на работещите, за които работодателите ще могат да кандидатстват за изплащане на средства за запазване на заетостта.

Те ще са тези, които от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск или работата им е била преустановена на основание обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Подкрепата от държавата ще е в размер на 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за октомври 2020.

До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средствата за периода от 1 октомври до 31 декември 2020.

Правителството предлага и удължаване на срока за изплащане на финансова подкрепа на работещите в неплатен отпуск до 31 март 2021 г. по мярката „Запази ме“. Съгласно измененията от 1 януари догодина хората, наети на трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за октомври 2020.

Случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ