От 1-ви януари предлагаме мярката „Запази ме“ да се разшири. По този начин обезщетението от 24 лева на ден ще се увеличи. По нея служителите получават по 24 лв. на ден, ако са осигурени на 8 ч. и са в неплатен отпуск.

На практика това е двойният размер на минималното обезщетение за безработица в страната, като представлява малко над 80% от минималната работна заплата. Когато служителите са били осигурявани на договор от 4-часов работен ден, сумите са по 14 лева на ден.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

До момента подадените заявления за компенсации по „Запази ме“ са 4 019 за 19 576 работници. Почти половината от одобрените за компенсации работят в ресторанти и питейни заведения, цитира данните тя.

"Мярката продължава до 31 януари, 60/40 и 80/20 ще продължат до края на март", съобщи социалният министър. Тя увери, че има възможност за допълнителни обезщетения.

По думите на министър Сачева, кандидатствалите за помощта ще я получат през декември. Тези, които сега подадат заявление, ще получат средствата месец по-късно, както е и когато се получават заплати.

„Този, който е бил солидарен към системата, ще получи по-добро обезщетение за разлика от тези, които не са го правили. Друг е въпросът, че има работници, които са се съгласили да бъдат осигурявани на по-малки заплати“, обясни Сачева.

"Социалните помощи са достъпни за всички, които нямат доходи или бедстват. Днес осигурихме 85 милиона лева за патронажна грижа на общините. Когато някой има информация за бедстващ човек, трябва да подаде сигнал до социалните служби", посочи тя.

До момента по мярката са изплатени 615 милиона лева, запазени са 108 000 работни места. От началото на март запазените работни места са над 200 000. Ако се наложи да се продължат мерките, ще потърсим възможност за продължаването им, като теглим заем, каза още министър Сачева.