824 00 български пенсионери ще бъдат с по-високи пенсиите от 1 октомври. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
„Всички трудови пенсии, които са под 200 лв., от 1 октомври ще бъдат приравнени на 200 лв. Основната минимална пенсия става 200 лв,. пенсията за общо заболяване също ще бъде по-висока.

Средното увеличение, което ще получат хората, е 16,67 лв., увеличение ще има и при вдовишките добавки”, каза още той пред bTV и добави, че от 9 октомври НОИ започва изплащането на пенсиите за октомври. „Тогава 40% от българските пенсионери ще вземат по-високи пенсии”, заяви той.

„Индексирането на всички пенсии става от 1 юли по т.нар. швейцарско правило. От 1 юли 2018 е предвидено индексиране на всички пенсии с 3,8%”, съобщи още социалният министър.

„Нямам данни дали приравняването на пенсиите демотивира работещите да плащат осигуровки. Наред с увеличаван на минималните размери на пенсиите, за началото на 2019 г. сме предвидили отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии”, посочи той.  

„Наблюдава се тенденция на намаление на новите пенсионери, особено видимо е при служителите от сектор „Сигурност”, каза още Бисер Петков.