Събитията, които се случиха след предсрочните парламентарни избори на 2 април, вместо да успокоят ситуацията, подействаха като тласък за нови политически турбуленции. Това заяви по Радио "Фокус" Геновева Петрова, изпълнителен директор на "Алфа Рисърч".

"Обществото споделя разочарование, но вече гледа с един по-трезв реализъм на ситуацията. Един от резултатите на новото ни проучване е, че гражданите си дават сметка, че няма възможност за идеален вариант и от всичко, което би могло да се направи, специално по отношение на излъчването на правителство, това, което беше направено, е най-приемливият вариант.

Волгин: Умнокрасивите вече мразят Радев, а обичат Борисов

Хората не дават безкраен кредит на доверие към политици, партии и институции, напротив - продължават да са изключително взискателни и техните очаквания за постигане на някакви резултати са доста по-високи, и по никакъв начин политическите представители не би трябвало да се чувстват по-спокойно.

Това е изключително голяма отговорност към тях, която би могла да се обърне в едно по-отчетливо недоволство. Към момента хората изчакват", коментира Петрова.

Социологът отбеляза друга важна тенденция - доверието към президента, която през годините се е откроявал като фигурата и институцията с най-високо одобрение:

"И в момента е такъв, на фона на всички останали, но има много отчетлив продължителен спад на доверието към него и на одобрението на неговата дейност до степен, че практически имаме първо по рода си, откакто Румен Радев заема поста на държавен глава, изравняване на позициите между доверие и недоверие, т.е. при него също е приближена тази критична точка отвъд, която можем да очакваме евентуално обръщане на нагласите.

Капката, която преля чашата, беше граничещото с недопустимост, от гледна точка на институционално поведение, отношение на президента към сформирането на правителството.

Друга важна линия, която въздейства върху нагласата на хората през последните години към президента Румен Радев, разбира се, е отношението по геополитическите въпроси, във връзка с войната в Украйна, помощта на България за Украйна и този кръг въпроси, където неговата позиция не съответства на етикета, с който той често бива представен като натовски генерал", коментира Геновева Петрова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук