Най-вероятно е следващото управление на страната да е от дясноцентристка коалиция, смята социологът Васил Тончев.
36,4 процента от участниците в проучване на агенция “Сова Харис” твърдят, че са дясно ориентирани, мотивира се Тончев по бТВ тази сутрин.

Ляво ориентирани са 24 на сто от запитаните.

Според социолога се забелязва нова тенденция в обществото и това е повишена политическа активност. Към момента 56 на сто от гласоподавателите вече знаят за кого ще дадат своя вот, а миналата година те бяха 45 на сто, обясни той.

Най-силна е подкрепата за ГЕРБ - 25,6 процента от анкетираните. За БСП биха гласували 18 на сто, за “Атака” - 7 процента, за ДПС - 6 на сто, за движение “Напред” - 2,7 процента, за НДСВ - 1,2 на сто. СДС също минава бариерата от 4 процента, за да влезе в следващия парламент.

За 41 на сто от запитаните ГЕРБ е реална алтернатива на сегашното управление. 34 процента обаче са на противоположното мнение. Според Васил Тончев тройната коалиция вече носи много голям негативизъм в обществото, но партиите, които участват в нея не са с нарушено доверие. На този етап няма индикации, че ГЕРБ ще има над 120 депутати в следващото Народно събрание, коментира още социологът.

ГЕРБ си ползва с най-голямо доверие и за изборите за депутати в Европейския парламент. 24 процента от хората ще подкрепят кандидатурите на партията на Бойко Борисов в евроизборите. Левицата има доверието на 17 на сто от избирателите, “Атака” - на 6 на сто, ДПС - на 5, 5 процента.

Сред политиците с най- голяма подкрепа се ползва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, следван от президента Георги Първанов.

Проучването на “Сова Харис” показва още ,че 70 на сто от хората смятат, че световната финансова криза ще се отрази негативно на положението им. 3,7 процента от анкетираните са отговорили, че ще забогатеят от кризата. 43, 8 на сто се страхуват, че ще загубят работата си, а 51,7 процента нямат подобни опасения. /БЛИЦ