Няма гаранция, че ДПС ще участва в следващата управленска коалиция, въпреки че партията има стабилен и много активен по време на избори електорат, прогнозира в Пловдив заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.
Смъртта на началника на кабинета на Ахмед Доган – Ахмед Емин, е поводът, а не причината за националистическата риторика, смята Велчев. Според него обаче политическите обвинения ще са пречка за бъдеща съвместна работа с ДПС. Велчев обяви, че НДСВ има всички шансове да участва в управляващата коалиция и след парламентарните избори догодина и може да се коалира както с БСП, така и с ГЕРБ. Участието на жълтите в управлението на страната може да се договори като следизборно споразумение, уточни той и припомни, че социологическите проучвания към настоящия момент определят БСП и ГЕРБ като водещите партии в политическия живот на България след парламентарните избори догодина. НДСВ е в добра позиция сега и набира отново сили, партията има достатъчно ресурс да се яви на изборите самостоятелно, но това ще се обсъжда допълнително, каза още Милен Велчев. Безпринципната конюнктурна коалиция, която ВМРО сключва на различни нива и по различни места, не говори добре за тази партия, коментира той. „Повратливостта“ на политическите сили не прави добро впечатление, особено когато е сключено предизборно споразумение, коментира той промяната на управлението в Пловдив и създалата се нова коалиция ВМРО-БСП.

НДСВ ще продължава да настоява в бюджета за 2009 г. да има повече социални стимули на младите семейства, каза още Милен Велчев. НДСВ е удовлетворена в голяма степен от Закон за бюджета и, въпреки че не всички приоритети на жълтите са приети от коалиционните партньори, огромна част от предложенията им са залегнали във финансовата рамка.
Димана Тодорова, БЛИЦ