След средношен екшън в парламента, в крайна сметка депутатите отложиха за утре приемането на парите за здравната каса. До това се стигна след едно прекъсване, последвано от връщането на народните представители в зала, за да подхванат отново бюджета на НЗОК, пише Монитор бг.

Оказа се обаче, че бюджетната комисия не е заседавала и не е готова с разчетите.

Депутатите гласуваха да продължат с дебатите по останалите параграфи. Именно затова параграф едно ще бъде разгледан утре на бюджетна комисия, чието заседание е насрочено за 9.00 сутринта и едва след това ще бъде догласуван в пленарната зала от 14.00 часа.

"Утре сутринта бюджетна комисия продължава работа. Не са направени разчетите. Министърът и НЗОК- експертите казват, че има колизия между отделните предложения, които вече са приети по параграф едно", каза шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. Последва напускане на депутатите от т.нар партии на протеста от зала.

В залата останаха само парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и БСП, но тъй като нямаше кворум, шефката на НС Ива Митева реши, че могат да продължат единствено с дебатите по проектозакона, но не и с неговото гласуване. Като цяло дебатът за бюджетът на каса беше изместен от политически престрелки между народните представители от паритии.

По същество за бюджета на касата единствено Даниела Дариткова от ГЕРб попита здравния министър как ще се регламентира патронажната грижа  за подпомагането на родителите  и дали това е реализирано като преговори със съсловните организиации.

Тя попита и защо има два механизма предвидени за заплащането на поставянето на COVID ваксини.

Здравният министър Стойчо Кацаров на свой ред обясни, че средствата за ваксините се заплащат от бюджета на Министерството на здравеопазването.

По отношение на възможността сестри и акушерки да извършват патронажна грижа и по този начин да помагат на родителите, Кацаров обясни, че такава подкрепа е правилна. „Това липсваше в здравната система.

Това е много добра възможност. Хубаво е да създадете тази възможност. Това е положителна стъпка напред”, каза министър Кацаров. Дариткова обаче допусна, че може да се получи дублиране на дейности .Тя посочи, че сега общопрактикуващите лекари оказват такава грижа.

И допълни, че по правило те посещават пеленачено до определени часове след раждането му и още веднъж в рамките на месеца.

С това приключиха дебатите по актуализацията на бюджета. Гласуването трябва да стане утре. Заседанието на парламента е от 14 часа.