Присъствал ли е Кирил Петков  на срещата на високо равнище на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Солун, както твърдят говорителката му и Министерският съвет?, пише Trafficnews.bg

През уикенда снимка от вечеря в петзвездния хотел „Хаят” в Солун, на която се виждат премиера Кирил Петков, говорителят на кабинета Лена Бориславова и трети човек (за който се предполага , че е посланика ни Валентин Порязов) повдигна редица въпроси, предвид факта, че на 10 юни правителствения самолет е летял до Солун. 

Вчера в интервю по Нова тв Лена Бориславова заяви, че тя и премиерът са били на събитието в Солун.

По-късно Министерски съвет пусна прессъобщение със следния текст:

„В отговор на журналистически въпроси, Ви информираме, че на 10 юни 2022 г. премиерът Кирил Петков участва в Солун във вечерята на високо равнище на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). Подобряването на връзките между страните от региона, облекчаване на транспортната и гранична инфраструктура са били сред темите на разговор. Най-важно обаче е доверието между страните, на фона на бушуващата война на изток от нас, е било общото мнение на лидерите.”

Международната среща в Солун се проведе на най- високо държавно равнище. Домакин бе премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, а в нея се включиха държавните глави на страните от Източна Европа. За срещата в Солун пристигнаха председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) Маджлинда Брегу. 

Според Декларацията, приета на срещата и поместена на правителствения сайт в Гърция , както и на сайта на ЕС, на срещата България е била представлявана от министъра на външните работи Теодора Ганчовска. Името на премиера Кирил Петков не присъства сред изброените държавни глави, той не се вижда нито на т.нар. "семейна снимка" от срещата, нито на останалите фотографии и видеа. 

Видео от срещата може да видите ТУК

Ето и началото на самата Декларация: 

Под председателството на министър-председателя Кириакос Мицотакис, ние, участниците в Срещата на върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа (SEECP), президент Борут Пахор, президент Мило Джуканович, президент Вйоса Османи-Садриу, президент Шефик Джаферович, министър председател Димитър Ковачевски, министър-председател Еди Рама, министър-председателят Андрей Пленкович, вицепремиерът Сорин Гриндяну, министърът на външните работи Никола Селакович, министърът на външните работи Теодора Генчовска и заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакджи;

В присъствието на председателя на Европейския съвет г-н Шарл Мишел и генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (RCC) Маджлинда Брегу;

Потвърждавайки нашия силен ангажимент към основополагащите принципи на Хартата на ПСЮИЕ, Хартата на Организацията на обединените нации и съответните текстове на ЕС, ОССЕ и Съвета на Европа;

Видеото показва, че домакинът Кириакос Мицотакис лично посреща и приветства всеки от представителите на различните държави, участници в срещата. България се представя от външния министър Теодора Ганчовска. 

Премиерът липсва и на снимките от официалната вечеря, макар че от МС твърдят, че е закъснял за срещата поради ангажименти, но е присъствал на вечерята. На снимката Теодора Генчовска липсва, а има два празни стола. Ако все пак Петков е присъствал на вечерята, той е пристигнал със сериозно закъснение. 

На какво се дължи разминаването между официалната информация от страна на организаторите и прессъобщението на Министерски съвет предстои да разберем Защо липсваше и официална информация за присъствието на Кирил Петков на събитето също не е ясно, предвид факта че това не е частно посещение. Отстъствието на премиера на този важен форум, а същевременно присъствието му в Солун е на път да разпали поредния политически скандал. От който в този момент държавата едва ли има нужда.