Не одобрявам разточителния стил на политиците. По места ГЕРБ се занимава с рекет. Никое правителство досега не е направило толкова много в социалната област. Това заявява премиерът Сергей Станишев пред утрешния брой на в. "24 часа".

Няма министър, който да не може да бъде сменен. Недосегаеми няма и всеки е оценяван според работата му. На последното заседание на МС, когато приемахме плана за действие по правосъдие и вътрешни работи и за работата с еврофондовете , предупредих отново всички министри и заместник-министри, че изисквам персонална отговорност за изпълнението му. В същото време не приемам натиск за самоцелни промени, които носят само краткотраен политически дивидент, заявява Станишев в отговор на въпрос кои министри ще махнете заради провала със спрените пари.
Станишев заявява, че натискът за предсрочни избори се дължи на страха у ГЕРБ и у другите опозиционни сили, че при нормална среда и редовни избори ще получат много по-ниски резултати, отколкото в кризисна ситуация. "Тези хора си играят не само с държавата, а и със съдбата на народа", заявява Станишев. ГЕРБ има да отговори на много въпроси преди да се нареди да управлява. Трябва да каже каква точно генерална промяна извършиха в София, какъвто беше ангажиментът на кмета? Какво е свършил за близо три години управление? Каква е икономическата програма на ГЕРБ? Това, което е лансирано в публичното пространство е катастрофа. Означава сриване на валутния борд и на финансовата стабилност с всички произтичащи последици, заявява Станишев. Би трябвало да кажат кои са носителите на политиката на ГЕРБ. Има ли икономически интереси зад ГЕРБ и какви са те? От много представители на бизнеса вече чувам как се извършва рекет над тях. Искаме да се върнем към мутризация на икономиката ли, или нейната партизация?, пита Станишев. Премиерът заявява още, че ГЕРБ трябва да отговори дали партията ще прави коалиция с Атака. Министър-председателят нямало да почива, тъй като имало много неща да се свършат. На въпрос какво мислите за почивката на Ахмед Доган на яхтата и моторницата "Сигарет" ? Какво ли си казват европейските ни партньори?, Станишев заявява: "Откровено казано, аз си падам по ветроходни яхти и обичам да опъвам платната. Но нека бъдем коректни и точни. Каква е връзката между европейските пари и яхтата. На мен не ми допада прекомерното разточителство. Но не можем да забраним на всеки политик да има отпуска, да се качи на яхта или мотор, макар, че сме станали параноични", заявява Станишев. /БЛИЦ