Премиерът Сергей Станишев обядва с работниците от "Дружба стъкларски заводи” в София в стола на завода. Станишев замези с две кебапчета, супа топчета и филия хляб, а обядът поля с кока-кола. За това удоволствие той плати 3.50 лева.
Преди това министър-председателят се срещна с работещите в завода. Предприятието, в което през последните години са инвестирани близо 200 млн. евро, е водещ производител на амбалаж за хранителната промишленост на Балканския полуостров. Около 60% от продукцията на завода е за износ и по време на газовата криза производственият процес не е прекъсван.

Търсим възможности да получим компенсации за щетите, нанесени на българското производство, подчерта премиерът на срещата си с ръководството и служителите в завода. През последните години икономическият растеж е над 6%, а доходите нараснаха с около 60 на сто, но сега България навлиза в по-труден период, заради световната финансова криза и външното въздействие се отразява върху икономиката ни, каза министър-председателят Станишев. Той отново подчерта, че правителството работи по специален икономически план, който включва мощна инвестиционна програма. Около 200 млн. лв. са заложени в Националния план за заетостта за преквалификация на работниците и подкрепа за предприятията, които са в затруднение заради външната конюнктура. Още 500 млн. лв. са осигурени в подкрепа на малкия и средния бизнес чрез кредитните линии, които се отпускат от Българската банка за развитие. Това са част от мерките, с които правителството има амбицията да защити реалната икономика, работните места и доходите на хората. Най-важното в този период е да бъдем сплотени, за да реализираме заедно добрите и приложими идеи и да преодолеем трудния период на страната ни, изтъкна премиерът Станишев.

В „Дружба стъкларски заводи” работят над 700 души. От тях над 200 са в предприятието в столицата, а 530 са в Пловдив. Ръководството на компанията не планира съкращаването на нито един служител заради световната финансова криза и държавата винаги ще подпомага такива предприятия, подчерта премиерът Станишев. /БЛИЦ