Премиерът Сергей Станишев е убеден, че медиите в България насаждат омраза. Така представи главният редактор на в. "24 часа" Венелина Гочева Станишев на медийния форум за Югоизточна Европа преди той самият да вземе думата, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Впоследствие премиерът разкритикува основни насоки в работата на медиите. Станишев смята, че трябва да се избегне анонимността в поднасянето на информация, като той също се противопостави на факта, че има медии, които използват цялата си мощ против правителството. Премиерът даде за пример телевизия "Скат", за която той заяви, че не знае от къде се финансира. Все пак министър-председателят използва и да се похвали пред чуждите гости, че над българските медии няма цензура.
Станишев изтъкна по повод на избора на Обама за президент на САЩ, че преди време никой не би предполагал, че афроамериканец би станал държавен глава на тази страна, което показвало промените на обществените нагласи и цености за всички общества.
Главнаият редактор на "24 часа" Венелина Гочева попита Станишев кога родният съд ще започне да издава справедливи присъди, като тя заговори за братята Галеви, които вчера са отпразнували годишнина от управлението на своя кмет в Дупница, като журналистката се възмути, че след спецакция на специалните служби бизнесмените от Дупница са излезли пред телевизиите, показвайки документи, че проверката е била напразна.
Проф Йохан Фриц, който е представител на австрийския клон на Международната прес група попита премиерът какво се случва в тази държава, след като всяка криминална групировка притежава своя медия. Какво ще правите до изборите, не остана много време, попита професора. На този въпрос министър-председателят заяви, че продължава да се опитва да промени нещата в положителна насока. Премиерът съжали, че не всяка акция срещу престъпността може да бъде успешна. "Не е вярно, че няма присъди в България, искам да питам международните медии винаги ли са обективни към нашата страна", попита Станишев. Той видял необективни статии и нападки над България и правителството в европейските медии. Станишев се оправда, че правителството не издава лицензиите на медиите в България и проблемите в тази сфера не могат да бъдат решени от него. Премиерът на България каза, че все още се учим да работим по прозрачен начин с европейските пари. ЕС понякога ни подценява, категоричен беше премиерът. Той даде пример как в ЕС се наляли огромни пари в частни банки след новината за световната криза. Ние не сме направили това, но никой не ни е похвалил, разочарова се Станишев. Това са пари и на българските данъкоплатци, заяви пред опонентите си Станишев. Той даде пример, че БНР се издържа с пари от държавата, но въпреки това то е една от най-критичните медии към управляващите. Станишев беше категоричен, че държавата не влияе по никакъв начин на медиите като той заяви, че държавата трябва да знае кой ръководи всяка медия и какви са интересите й. Публикациите трябва да се проверяват, защото много често на първи страници излизат лъжи, които дискридитират България пред Европа и заради които ЕС правят забележки към управляващите. Аз обичам страната си, заяви премиерът в края на днешната среща, което взриви залата от аплодисменти.
Професионалните стандарти и обучението на журналисти са тема на провеждащия се в София Втори медиен форум за Югоизточна Европа. Във форума участват около 200 издатели, мениджъри на издателски компании, главни редактори и водещи журналисти от Югоизточна Европа.
Постарахме се да избегнем тясно балканското присъствие и поканихме представители на всички големи центрове за обучение на журналисти в Европа - от Австря, Унгария, Франция, Белгия, Турция, каза пред БЛИЦ Огнян Златев Центъра за развитието на медиите, един от организаторите.
Сред лекторите са Кристиан Ниенхаус - управляващ директор на медийната група WAZ, Венелина Гочева - главен редактор на вестник "24 часа", Йохан Фриц - представител на австрийския клон на Международната прес група и др. /Милан Николов, БЛИЦ