„България се нуждае от интелигентно правителство, което е предсказуемо, което знае рисковете, пред които е изправена страната, които не са малко. Особено във връзка със световната криза, която стига и до нас”, казва в интервю за вестник „Култура” премиерът Сергей Станишев.
„Ако зная всичко за всеки, значи живея в полицейска държава. Мисля, че като цяло съм добре информиран, но не мога по никакъв начин да твърдя, че съм информиран за всичко видимо и невидимо, което се случва”, допълва той по повод от кои кръгове тече информацията към председателя на РЗС Яне Янев.
Премиерът споделя, че си е мислил за почивка след края на мандата, но вече е с амбиция да спечели следващите избори. "За мен беше много важно да изкараме един успешен мандат - за страната и за БСП; да покажем, че БСП може да управлява ефективно в съвременни условия, в пазарна икономика... Но в личен план си мислех, че е хубаво, след края на мандата, да взема един time out. Сега обаче имам амбицията да се преборим и да спечелим изборите, защото в нашия основен конкурент ГЕРБ не виждам никакви икономически идеи, никакви чудеса, за които те говорят. И силно се притеснявам от този стил на непредсказуемост.

Всеки ден може да се каже нещо ново, което е различно от казаното вчера. И веднага да се отрече. Едно е да го казваш, когато си в опозиция, тогава е безобидно; но когато си в управлението, във властта, след думите трябва да има дела. Притеснявам се и от евентуалното възпроизводство на стила на управление от времето на г-н Костов", казва премиерът.  


Станишев признава, че ако един човек или един политик е недостатъчно добре разбран, проблемът е в него, а не в тези, които го слушат. Той добавая, че днес се чувства много по-адекватен като политик и управленец, отколкото преди три години и половина. И това е съвсем естествено, човек се учи. Аз се уча всеки ден, сблъсквайки се с реални ситуации и проблеми, търсейки решения. Това е трупане на опит, казва още премиерът. Той дабавя обаче, че е подценил силата на медиите. У нас доста политици си градят образ само чрез говорене. За съжаление, субстанцията, съдържанието много често липсват. И зад фразите им не стои нищо. За себе си обаче, дори да е нескромно, твърдя, че зад това, което казвам, стои съдържание, опит и знание как стоят нещата, комнетира Станишев.

Европейският съюз може за много неща да бъде критикуван и е критикуван постоянно във всички страни членки - за прекомерен бюрократизъм, за униформено отношение към всичките страни. Но доброто като цяло в ЕС определено преобладава. Защото ни налага по-високи стандарти във всяко едно отношение. И това е добре за обществото ни, защото помага да преодоляваме нашите слабости и дефекти.

Като влязохме в ЕС, общото усещане и желание беше да се съизмерваме с европейските стандарти на заплащане. Без да се съизмерваме с европейския стандарт на труд, на производителност, на образование, ако щете... И затова мисля, че оттук нататък най-важната инвестиция на българската държава трябва да е в образованието.

Моята баба македонка, която доживя до 97 години, казваше: ‛Всичко в този живот, чедо, е въпрос на мярка. Ние, македонците, сме, по-емоционални, по-кибритлии. Но тя беше много мъдра жена. И се старая да следвам съвета й, признава премиерът.
На въпрос а какво е казвала руската му баба, премиерът споделя, че тя е била учителка по математика и е живяла до 87 години. За нея обаче бях донякъде разочарование, защото не блестях в математиката. Е, изкарвах прилични оценки, но никога тя не ми е било страст, интересът ми винаги е бил към хуманитарните науки, казва още Станишев.

Не малко неща бяха направени през последните три години, но българското образование засега не е на достатъчно качествено ниво, в това число и висшето. И затова правим реформите в него. Това по принцип е ключово за всяка страна. На България винаги основното богатство са били хората, категоричен е Сергей Станишев.  /БЛИЦ