Средната песия от 1 октомври ще е с около 75 на сто по-висока в сравнение с 2005 г., а минималната – с 98 процента. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на пенсионерски събор в туристическия комплекс Беклемето.

240 лв. ще е размерът на средната пенсия от 1 октомври. Според премиера това не е достатъчно, но се стартира от много ниски нива и е нужно държавата да направи още повече за възрастните хора.
Пенсионерите са най-потърпевши от прехода в България, защото те са дали своя принос за обществото – работили са, плащали са си осигуровките и са изградали икономиката и инфраструктурата, отбеляза Станишев.
От излишъка в бюджета ще се заделят пари за коледни надбавки на пенсионерите и те ще бъдат най-високите, които някога са давани в България, категоричен беше Станишев. 360 хиляди български семейства ще получат енергийни помощи. Част от тях са пенсионери и по този начин държавата компенсира поскъпването на енергийните източници. Най-бедните пък ще получат специална финансова помощ, подчерта още премиерът. /БЛИЦ