Никой не знаеше какво ще се случи на заседанието вчера. Знаех какво ще направят ГЕРБ обаче, знаех как ще реагира Борисов. Казаха, че БСП е антиевропейска партия. Това щеше да се използва в цялата кампания. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на ПЕС Сергей Станишев. 
 
"Националният съвет показа, че чува гласът на партията. Партията се произнесе и тя направи подредба на листата, на първо място Елена и после много други кандидати. Не бе бламиран лидерът. Когато нещо се прави на инат на всяка цена, се получава от полза. В Националния съвет има зрели хора. Никога не е имало такова напрежение за листите за европарламента досега. Трябваше да излезем обединени", смята Станишев.

"Не съм имал среща с Нинова. Аз участвам в тази кампания не с амбицията на всяка страна да стана евродепутат. Аз в политически план съм постигнал изключително много. Партията обаче ясно заяви своята европейска привързаност към социалистите. За България има много рискове в този нестабилен и променящ се Европейски съюз.
 
"Трябва да се стремим да няма Европа на няколко скорости, за да не бъдем изтласкани в периферията. Европа на нациите означава силните да мачкат слабите – това видяхме в пакета „Макрон“", поде Станишев, но беше спрян от Николаев, който държеше фокусът да бъде относно конфликтите в левицата.

Ако не бях в листата, това щеше да затрудни работата ми. Предстоят много важни разговори, те ще се водят на две нива. Трябва ни много силна социална политика“, заяви Станишев.

Николаев запита лидерът на ПЕС дали подкрепата на Йончева за него е била искрена: „Мисля, че тя е искрена. Тя е спонтанен и искрен човек. Когато казва нещо, тя го мисли. Благодарен съм й за подкрепата. Още на предишния етап, когато се избираше водачът на листата, тя подкрепи моето предложение, да се изберат първия и втория в листата. Политиците трябва да са смирени. Хората не се интересуват от вътрешните разправии и драми на една партия, а искат да знаят какво ще направим за тях“, каза той.
 
„Аз имам много какво да дам, Елена също, тя е водач на листата“, добави той.

Той коментира и изказването на Нинова след пленума, че това не е нейната листа и вече не носи отговорност за резултатите: „Политиката не значи налагане на воля. Сигурно г-жа Нинова е била под въздействието на емоции. Всеки лидер иска да носи отговорност. Ако някой гледа на тази кампания, като начин да си намери индулгенция, няма да стане", отсече той.
 
"Не съм първи, не съм втори – пети съм. Дали ще бъда в Европарламента – ще решат хората. Важно е, че БСП показа, че е мислеща партия. В личен план аз съм безкрайно благодарен на хората, които застанаха зад мен вчера. Имаше много емоционални и принципни изказвания на авторитетни хора в партията. Никога няма да забравя това доверие и никога няма да ги предам", каза Станишев.
 
"Имаме много силна листа. Имаме много силен водач, който е харесван и извън самата БСП. Никой не знаеше, че Иво Христов ще е в листата. Бих го посъветвал да покаже повече ангажираност към партията", каза той.

Станишев коментира изказването на Борисов, че листата е съставена от "агент на ДС, шпионин, агент на ДС, шпионин": "Това е смешно - аз не съм шпионин или от държавна сигурност. Елена също"

На въпрос дали Нинова е подходяща за премиер на България: "Всеки допуска грешки, надявам се да може да се поучи от тях", каза той и добави, че това не е актуален въпрос към този момент.