"БСП е лидерска партия, която няма здрава ясна идейна основа, а Националният съвет се превръща в гумен печат", това заяви президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев след края на заседанието на 50-ия юбилеен конгрес на БСП, на който той и други знакови лица на левицата не бяха избрани в новия състав на най-важния партиен орган, пише Dir.bg. 

"Човешки ще ми бъде много по-комфортно, защото не виждам какво ще правя в този състав на НС, щях да бъда самотен глас, каза още бившият лидер на левицата.

Той допълни, че сегашният председател Корнелия Нинова вече няма да има извинение, че някой пречи на правилната политика.

"Изборът и случилото се на конгреса е логичен резултат от процесите в БСП в последните 4 г. БСП беше единствената партия, която беше идейна, в която вървяха спорове за политики. Започваме да приличаме на останалите партии, които почти всички са вождистки", каза още Станишев.

Той предупреди, че БСП завива в посока консервативна левица, а се отдалечава от европейската социалдемокрация.

"Тази нощ загуби политичедката идейна опозиция, но запази позиции конюнктурната опозиция", подчерта лидерът на европейските социалисти.

По думите му всички хора с критично мислене вече са извън Националния съвет.

"Показателно е, че Велислава Дърва има по-малко гласове от Теодора Овчарова (дъщерята на Румен Овчаров - б.р.). Това е снимката на БСП днес", изтъкна Сергей Станишев.

Според него тепърва ще се види дали партията ще има реална консолидация в предизборна кампания.

Нинова обяви курс към спечелване на изборите 

Курс към спечелване на парламентарните избори обяви самата Корнелия Нинова пред делегатите на червения конгрес. Тя благодари на участниците във форума за усилената и ползотворна работа.

"Моля, предайте и нашата благодарност на всички социалисти в страната, които в последните месеци, проведоха една съдържателна, макар и трудна отчетно-изборна кампания. В резултат на това започваме един нов четиригодишен цикъл, каза лидерът на левицата. Нинова посочи, че съвсем скоро ще бъде свикан и новият състав на избрания Национален съвет на БСП. По думите й така напълно окомплектована левицата тръгва към най-важното, което й предстои - "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", заяви Нинова.

Тя добави делегатите на конгреса да предадат на всички социалисти в страната да бъдат здрави, силни и енергични, да вярват в себе си, защото по думите й през последните четири години, са показали че могат.

"Предстои ни сега да покажем, че освен, че можем да променяме себе си, можем да променим и България", заяви още лидерката и пожела на добър час и победа на парламентарните избори.

Кирил Добрев: Станишев и Пирински ще липсват, но и новите хора ще се научат

Пред журналисти пък нейният основен опонент за лидерския пост Кирил Добрев, който загуби тази битка, но днес бе избран за член на Националния съвет, коментира, че не е изненадан от този факт. Попитан дали ще влезе в новото Изпълнително бюро на партията, той отговори, че няма такова желание.

"Ще бъда един редови член на Националния съвет и ще правя мониторинг на цялата политика, която се провежда. Ако ръководството има нужда от мен, ще изпълнявам", каза Добрев и уточни, че е оптимист, че ръководството на партията щя я води в правилна посока.

Той изтъкна, че левицата вече има много нови млади политици, които са част от управлението на БСП. И изрази увереност, че с това ново поколение БСП ще върви напред.

На въпрос за отпадането на емблематични фигури и хора с опит като Сергей Станишев и Георги Пирински, Кирил Добрев коментира, че те със сигурност ще липсват.

"Новите хора от Националния съвет ще се научат също", добави обаче той.