Премиерът Сергей Станишев ще се допитва до представителна група от европейски политици при подготовката на решения, които се отнасят към интеграцията на България в ЕС. Той разясни пред журналисти инициативата си за създаване на консултативен борд към премиера с участието на авторитетни и опитни европейски личности. Председател на борда е Доминик Дьо Вилпен – бивш министър-председател на Франция.
В консултативния орган влизат още Жозеп Пике – бивш министър на външните работи на Испания, Антонио Виторино – бивш европейски комисар за правосъдие и вътрешни работи, Аунус Салми – бивш член на Европейската сметна палата и Пол Демаре – ректор на Европейския колеж в Брюж и юридическият съветник Казимир Де Далмау, съобщи правителствената информационна служба.
Премиерът мотивира инициативата с факта, че процесът на интеграция на страната ни в Европейския съюз не приключва с формалното ни приемане, а напротив – от 1 януари 2007 г. започва реалната адаптация на българската икономика, на българските институции, на българското общество като цяло към живота ЕС. От тази гледна точка изключително важно е България да се учи от най-добрите практики и от опита на различните европейски страни и институции, за да можем да превърнем в реалност тази огромна възможност за нашата страна.
Друг важен комплекс от задачи, които стоят пред България, са свързани с реалното оползотворяване на всички възможности за гражданите, продиктувани от членството в Европейския съюз. Предизвикателства са също постигането на целите, утвърдени от Лисабонската стратегия, ефективното усвояване на европейските средства в това число максимално усвояване, максимална прозрачност и ефективност на механизмите, засилване на контрола и отчетността при изразходване на европейските средства, както и свързаното с това подобряване на административния капацитет на българската администрация и познаване на европейските правила и практики. Като акцент премиерът Сергей Станишев изведе модернизацията на съдебната система, постигането на резултати в борбата с организираната престъпност, с корупцията и членството в Шенген.
Изброените цели показват, че като общество ние се нуждаем от много сериозна подкрепа в извървяването на този път за усвояването на най-добри европейски практики, каза още премиерът. Именно поради тази причина поканих в България една представителна група от хора, личности от европейски мащаб, с огромен политически, правителствен, академичен, административен и професионален опит в своите сфери, за да подпомагат страната и правителството в усилията за успешното реализиране на тези цели, които формулирах пред вас. Те приеха моята покана да участват в Консултативния борд към министър-председателя по всички тези много важни теми на общоевропейския дебат. Убеден съм, че това ще бъде от огромна полза за цялото българско общество, за нашата страна, не само в този момент, но и през следващите години. Ние се нуждаем от техния опит, от техните познания, от тяхното ноу-хау, за да може действително страната ни да бъде активен и авторитетен член на Европейския съюз.
Бордът, независимо, че е създаден по инициатива на правителството, ще действа по напълно независим начин, каза още министър-председателят Сергей Станишев и уточни, че членовете му ще имат достъп до цялата информация, необходима за тяхната работа. Те ще бъдат в активно взаимодействие не само с държавните институции, но и с неправителствения сектор, с други политически сили, с икономическите фактори в България – работодателските, и синдикалните организации, със съдебната система.
Работата на борда ще се ръководи единствено от общия интерес на България, заяви председателят му Доминик Дьо Вилпен. Той очерта основните задачи пред съвета: предоставяне на съвети на българските институции за членството в ЕС, оптимизиране на отношенията между българското гражданско общество и Европейския съюз, подобряване на бизнес средата и интернационализация на малките и средни предприятия в европейския и световен пазар, образованието и обучението на човешкия капитал, правосъдие и вътрешни работи. Принципите на Борда са повече работа, повече реформи, повече диалог, повече сътрудничество и повече разбиране. Доминик Дьо Вилпен подчерта, че лесни решения няма, а процесът на пълна интеграция е дългосрочен. Ние вярваме във вашата страна и си мислим, че тя категорично може да играе важна роля в европейския процес, обобщи той.
Антонио Виторино заяви, че е много впечатлен от количеството закони, които е приел българският парламент. Целта на това законодателство е не само да се даде отговор на искания от страна на Европейската комисия, но да даде принос към укрепването на върховенството на закона в България, което е във върховен интерес за българската демокрация. Няма страна с идеална съдебна или правна система. Винаги може да има подобрения. И в България е така. Основният момент ще бъде да се укрепи независимостта на съдебната система, професионалната лоялност на правоприлагащите органи и да се повиши ефикасността в битката срещу битката срещу трансграничната престъпност, организираната престъпност, измамите и корупцията.
По-рано премиерът Сергей Станишев разговаря в кабинета си с представителите на Борда по актуални теми от членството на България в ЕС. /БЛИЦ