Трябва много по-активна политика и от държавата, и от общините за социалната интеграция и за самочувствието на българските възрастни хора, каза председателят на БСП и премиер Сергей Станишев по време на заседанието на Висшия съвет на партията. Той отбеляза, че му е обидно когато вижда как пенсионери от западните страни почиват у нас.
Министър-председателят посочи, че политиката на изпреварващо увеличение на пенсиите, за да не може инфлацията да окаже негативно въздействие, ще продължи и занапред. Има ясно намерение и за още по-значителна коледна пенсия, добави той. Станишев отбеляза, че в последните години се провежда ускорено увеличаване на пенсиите в сравнение с другите доходи. От 2005 г. насам има видимо увеличение на реалната работна заплата, но тази промяна е по-бавна при пенсиите.

Политиката към възрастните хора не може и не бива да се приключва само с темата нива на пенсиите, отбеляза премиерът. По думите му за пенсионерите е важно самочувствието, възможността след пенсионирането да продължат активен социален живот, да имат възможност при желание да продължат да се трудят. Затова и се дава възможност за програми за преквалификация, както и гледането на внуци срещу заплащане. Според Станишев общините също трябва да водят активна политика спрямо пенсионерите, като се помисли и за възможностите за пътуване и почивка на възрастните хора.

За разлика от пенсионерите, при активната част от българите процесът на увеличение на доходите върви в резултат на финансова стабилност и икономически растеж, изтъкна Станишев и подчерта, че всяка една стъпка, колкото и незначителна да е тя при пенсионерите, струва изключително много пари на държавата. Акумулираният ефект от всяко увеличение от 10 процента има много сериозно отражение върху бюджета, но независимо от това Кабинетът прави всичко необходимо, за да може увеличаването на пенсиите да бъде изпреварващо спрямо повишаването на доходите на служителите от публичния сектор, защото ние като общество трябва да се издължим на пенсионерите, посочи премиерът.

За следващата година наред с извеждането на този приоритет, правителството и коалицията ще изведат и друг приоритет за поощряване на родителството, младите семейства, реализацията на младите хора и за изсветляването на сивата икономика, добави премиерът.

Висшият съвет на БСП одобри политика за работата на партията с възрастните хора. /БЛИЦ