Според него БСП е в състояние да спечели изборите
През тези години на участие в управляващата коалиция направихме много за модернизацията на българската страна,един мандат не стига. Това заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев при закриването на 47 – ия конгрес на левицата. По думите му това, което социалистите правят днес, и това, което ще правят в бъдещето, е по-доброто за страната. „Нашата партия е в състояние да спечели следващите парламентарни избори. Имаше време когато мнозина от симпатизантите ни бяха разколебани. През последната година ние дадохме достатъчно много доказателства, че това, което БСП е обещала, го прави”, заяви Станишев. Той каза още, че до края на мандата БСП ще изпълни огромна част от политическа програма на партията.
Предстоят ни много трудни месеци на политически схватки с нашите опоненти, които много често излизат извън рамките на полемиката, предупреди той делегатите.
Новият стар лидер на БСП беше категоричен, че през последните години значителна част от пролбемите в общественото пространство социалистите са създали сами и с разноговоренето и със споделянето на едно или друго пред медиите. Той заяви, че няма да толерира такъв тип поведение. „Това не е коректно, има време и място, където тези неща, трябва да се казват открито”, заяви Станишев.
Според него конгресът е показал, че БСП е консолидирана партия, че се обновява и развива и че отговаря на адекватните политически теми за обществото. „Нямаме основание да се срамуваме от работата, която сме свършили през този мандат и ще продължаваме да я вършим”, заяви Станишев. Ясно заявихме нашите идеи за това как да не допуснем световната финансова криза да не засегне българските граждани, добави той. По думите му е необходимо възраждане и засилване на българската държавност, тъй като има дефицит в това отношение. „Сега българската държава се възражда на нови демократични и европейки основи. Този процес се сблъсква с много съпротива – открита и явна. През тези години на нашето участие в управляващата коалиция направихме много за модернизациоята на нашата страна. Този процес не е приключил. Тази битка едва е започнала”, каза още той. /БЛИЦ