През цялата тази година, откакто ситуацията се изостри, правителството е единственият фактор, който работеше за спасяването на комбината. Това заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос в рамките на пресконференцията си с австрийския канцлер Алфред Гузенбауер, съобщиха от правителствената служба.
Ситуацията е сериозна, в ход е процедура по несъстоятелност, припомни премиерът и подчерта, че години наред комбинатът „Кремиковци” не се е управлявал по най-добрия начин, не са правени и необходимите инвестиции за неговата модернизация.
През последните дни е реализирано изкупуване на готовата продукция на „Кремиковци” за нуждите на държавния резерв. Това позволява и вече е започнало изплащането на задълженията към работещите в комбината за месеците август и септември. Това, впрочем, не беше извършено от тези, които оперираха комбината в предишните месеци, допълни премиерът. Винаги сме държали на този социален ангажимент, подчерта той.
Независимо от лошата конюнктура, която съществува на международния пазар за изделията, които произвежда „Кремиковци”, а и всички металургични комбинати в света, има заявен интерес от компании от различни страни, каза още министър-председателят. Водят се и конкретни разговори. Дали те ще доведат до успешен резултат все още е рано да се каже, но такива разговори се водят, подчерта той в заключение. /БЛИЦ