Бъдещето на магистрала Черно море обсъдиха днес в София министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на Бургас Димитър Николов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас. Министър Мутафчиев ще съдейства пред НАПИ за бързо стартиране на процедурата за проектирането на магистралата и възлагането на ОВОС, които ще отключат реализацията на проекта.
Мутафчиев и Николов обсъдиха още транспортните проблеми на града и въвеждането на нова схема за маршрутите на обходните пътища на Бургас. Повод за разговорите е решението на правителството да ускори завършването на магистрала „Тракия”.

С финализирането на проекта трафикът в Бургас ще стане няколко пъти по- интензивен, което изисква ускоряване на проектирането и строежа на обходни пътища, които да изведат тежкотоварния трафик от града. Министър и кмет са разговаряли още за изграждането на обхода от Ахелой към Слънчев бряг, както и за начините за облекчаване на трафика за Турция през Малко Търново.

Сред обсъдените теми е била и тази за развитието на градската жп мрежа в Бургас, която да се реновира така, че да обслужва и вътрешно – градски маршрути, например между „Меден рудник” и центъра на града. Това задание ще бъде възложено от Община Бургас на екипа, който в момента изработва ОУП на града.

Министър Мутафчиев е поел ангажимент да възложи на експертите от НКЖИ да обсъдят възможностите крайградската железница да облекчи градското движение, както и да се оптимизира пътникопотокът между града и летището. /Марина Шиварова, БЛИЦ