Машинно гласуване не само че има в Европа, а има още преди 20 години в сърцето на Европа. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК Стефан Манов.

Според него е естествено, когато човек няма познания в една област, страхът от неизвестното да предизвиква една реакция на отхвърляне. Но най-напред трябва да сме фактологично точни.

"Белгия гласува с машини от 94 година, като на последните избори през 2019 година, които бяха 3 в 1 при тях, повече от 60% от белгийците гласуваха само с машини. Говорим за 30 000 машини, разгърнати в над 200 общини.

Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини", категоричен беше той.

Манов отбеляза, че машинен вот се провежда в някои общини във Франция, а също и в италиански общини.

Той даде пример и с Бразилия, която въвежда 100% машинен вот за 4 години. "Бразилия е 77 пъти по-голяма от България, със 140 000 000 избиратели"."Въпросът е, когато не искаме нещо да се случи, ние казваме, че го няма. Това е много странно от експерти или хора, претендиращи да бъдат такива", коментира Манов.

По думите му България има нужда от машинно гласуване, защото на всички избори има огромно количество недействителни бюлетини.

"В България има купен и контролиран вот. Защо машините се борят срещу него - по две причини: купеният и контролиран вот се отчита как - когато избирателят направи селфи в тъмната стаичка за гласуване, пред машината това не може да го направите.

Избирателят се отчита с комбинация от преференции. В българския Изборния кодекс е заложено нещо много просто - машината изплюва разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. След това можем да извършим контролно броене на тези разписки в секции на случаен принцип.

Манипулация на софтуера няма как да се осъществи", каза още зам.-председателят на обществения съвет на ЦИК.