Европейската перспектива на Северна Македония и Албания не е предмет на спор и България винаги ги е подкрепяла, заяви българският премиер Стефан Янев в ексклузивно интервю пред МИА, като посочи, че позицията на София по отношение на европейската интеграция на страната е ясна и потвърдена от българския парламент от есента на 2019г.

„Това, което е създадено като отношения между Република Северна Македония и България в момента, е наследство от поне четири или пет години. Знаете, че през 2017 г. беше подписан Договор за добросъседство, което трябва да бъде инструментът, който ще позволи бързата европейска интеграция на РС Македония. За съжаление не обвинявам нито една от страните, и двете страни са виновни за това, че това споразумението, независимо колко добронамерено е написано, не предполага необходимостта от ясен механизъм за оценка на напредъка по въпросите, които това споразумение трябва да се реши“, казва Янев.

Той подчертава, че се радва, че днес ще приеме премиера Зоран Заев и те ще могат да се видят, както той казва, „като приятели, като съседи и като братя“ и да седят и да говорят за неща, които зависят от тях.

„Трябва да седнем на една маса и да се разберем. Нуждаем се от диалог, от разбиране на нашите отношения и това, което искаме да постигнем в интерес на нашите граждани, да намерим общите си интереси, къде е пресечната точка на тези общи интереси. И въз основа на общите интереси да изградим общо бъдеще“, добавя Янев.

Той подчертава, че отговорността на правителствата на двете страни е да седнат и прагматично да работят върху варианти за това как да излязат от сегашната ситуация.

„Имаме предложения, предполагам, че македонската страна ще внесе свои предложения, ще седнем да говорим. В близко бъдеще, ако сме живи и здрави, изборите са през юли, в края на юли - август ще имаме парламент и ако сме направили нещо по време на служебното правителство, парламентът ще каже да или не и да вървим напред“, заяви Янев.