Ще направим каквото зависи от нас, за да има правителство. Това обяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев на среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Тя започна в 17:30 часа в зала „Запад“ на Народното събрание, пише "Флагман".

Янев изрази готовност при провал на  първия проучвателен мандат да работи за кабинет с втория или третия. 

С Габровски отново пристигнаха председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и депутата Томислав Дончев. От БВ дойдоха трима депутати. 

Проф. Николай Габровски обясни, че иска да се промени тонът на конфронтация между силите в парламента, така че в крайна сметка да се стигне до съставяне на правителство и да се избегнат поредни извънредни избори. 

Стефан Янев обаче заговори за коалиция и за ясни условия и правила, по които тя да бъде конструирана. Т.е. това поставя въпроса дали БВ би подкрепила правителство на малцинството, излъчено само от ГЕРБ-СДС. 

От своя страна Габровски се ангажира да работи за съставяне на конституционно мнозинство, което да промени основния закон в посока по-голям контрол върху главния прокурор. 

Янев обаче изрази резерви към тази идея, защото тя била насочена към една личност. 

Той обясни и че не е сега моментът да се влиза в детайли по програмата на евентуалното бъдещо управление. 

"По-скоро да помислим какъв е подходящият механизъм за създаване на конструкция, която да е в състояние (звучи грубо, но) да сглоби такъв вид правителство, такъв вид управление, което ще получи подкрепа, разбира се, и в парламентарна зала и на базата на тези приоритети и принципи на работа да започнем диалог за това как виждаме възможността за създаване на коалиция, какви са правилата, как ще функционира тази коалиция, как ще бъде управлявана чисто политически.

След това трябва да помислим евентуално и за състава на кабинета, защото чуваме различни мнения - дали ще е само експерти, дали ще има и политически лица, дали ще е смесено. Всички тези неща трябва да бъдат на масата и ясно, така да се каже, най-напред изкоментирани и след това да се търси съгласие в партиите, които биха подкрепили такъв тип конструкция", каза лидерът на БВ. 

Николай Габровски отвърна, че неговият план е да заложи предимно на експерти, които да са отдалечени от партийни централи, за да се избегне конфронтацията. Вече имало хора, които изразили готовност да влязат в екипа му. 

Срещата продължи само 15 минути и бе изцяло открита за медиите. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук