"Става вече забавно използването на т.нар "Кремълски сценарии". Политическото безсилие и безпътица най-лесно се обясняват с конспиративни теории", това каза днес по TV1 бившият служебен премиер и лидер на партията "Български възход" Стефан Янев.

С тези думи, той отговори на въпрос, как гледа на твърденията, че Москва има намеса в дестабилизацията на страната, която би дошла с падането на правителството и предсрочните парламентарни избори. Изказването му дойде в момента, в който премиерът в оставка Кирил Петков отзова 70 руски депутати.

Извънредно: Кирил Петков гони 70 руски дипломати БЛИЦ TV

Янев, който беше освободен от поста военен министър поради използването на термина на Владимир Путин за войната в Украйна, а именно "военна операция", смята, че такива обвинения не могат да помогнат, когато партиите във властта няма ясна платформа и визия за управлението на страната.

Новият партиен лидер изрази и съмнение, че за спирането на газа за България вината е на Русия. "Наслушали сме се на клишета. Истината е някъде там - между Русия ни спря газа и ние сами си спряхме газа и обвинихме Русия", каза Янев.

В действията на управляващата коалиция Янев вижда парцелиране на властта, феодализация и липса на координация между отделните партии в управлението. По неговите думи, за половин година не се забелязва дори начало на изпълнение на поетите с управленската програма обещания.

Бившият служебен премиер не осъжда "Има такъв народ", че са гласували с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" при вота на недоверие на правителството. Според него просто интересите на партиите са съвпаднали, което не значело, че има нова коалиция.

Лидерът на "Български възход" каза още, че в предизборната кампания на партията му няма да се представя за спасител или месия. "Няма да обещавам кръв, пот и сълзи като Чърчил, а ще кажа простичко, че не мога да ходя по вода", посочи Стефан Янев.