Туризмът се развива благоприятно през този сезон. Делът на българите по родните плажове е значително по-голям. Тази година започна доста трудно, но благодарение на спазване на указанията, България доста дълго се намираше изцяло в зелена зона.

Това заяви в ефира на Нова тв служебният министър на туризма - Стела Балтова.


"Преобладаващо през изминалите години бяха туристи от чужбина, които не ползваха автомобили, но сега ситуацията е различна и трябва да се направи анализ. Трябва да се направи нова политика за управлението на плажовете. Може би ще се построят нови паркинги.", обясни тя.

"До сега не сме имали ситуация, в която карантинирани туристи не могат да си заплатят престоя в хотела, в който да изкарат карантината си. Държавата няма да остави карантинираните на произвола на съдбата, бъдете сигурни.", категорична е министърката на туризма.

"Съюза по балнология и спа туризъм са изцяло ваксинирани. Ваксинирането трябва да бъде лично решение според мен. Ние в служебния кабинет разработваме стимули за ваксинираните, включително обмисляме и финансови такива.", разкри Балтова.

"През октомври пари за туризма няма да има, ако не се актуализира бюджета. Много е важно това да се направи.", каза тя.

"В цял свят пандемията се опита да преобърне туризма, но ситуацията не е стресираща. 100% ваксинираните ще останат да работят, независимо в каква зона влизаме.", уточни Балтова.