Проектокабинетът на „Има такъв народ” няма да бъде гласуван. Пламен Николов оттегли официално кандидатурата си за министър-председател. Той е депозирал писмо в деловодството на Народното събрание, а информацията потвърдиха и от пресцентъра на партията и от парламента.  

Така точката отпада от дневния ред на днешното заседание и очакваната процедура за гласуване на проектокабинета, излъчен от партията на Слави Трифонов, няма да се състои. По този начин се отваря пътя на следващата политическа сила, която ще получи проучвателен мандат, обясниха за NOVA експерти по конституционно право.

Като първа точка е заложен Проект на решение за приемане на Правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на депутати, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Предстои и изслушване на министъра на туризма Стела Балтова за изпълнението на мерките и стратегията на министерството за подпомагане и възстановяване на туристическия сектор вследствие пандемията от COVID-19. Предвижда се в четвъртък пък изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров.

Трета точка в дневния ред за днес е Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия „Колокита“ в полуостров „Буджака“, попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Вчера с включване на живо във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението си за кабинет, който се очакваше да се гласува именно днес.

Причината е, че партията не събра предварителна подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". "БСП за България" пък поставиха условие оттеглянето на Петър Илиев като министър на вътрешните работи.

И с това Трифонов и партията му не се съгласи. От ИТН дадоха да се разбере, че за тях предстоят нови избори, защото не биха гласували за проекта на която и да е друга формация при следващите два мандата, които по Конституция трябва да връчи президентът. 

След изявлението на Трифонов юристи побързаха да уточнят, че е в ход процедура по изпълнение на първия проучвателен мандат, като има внесен указ на президента в Народното събрание и той трябва да бъде изпълнен.

Председателят на парламента Ива Митева обаче заяви, че Пламен Николов е подал заявление до нея и до президента, че си оттегля кандидатурата за премиер. Съответно няма чия номинация да бъде гласувана в пленарната зала и точката въобще не е включвана в дневния ред.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!