Основната цел на ГЕРБ е служебна победа на местните избори - започнахте с 1 лв. субсидия, сега отиваме и към отмяна на машинното гласуване. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по промените в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни избори, предаде агенция "Фокус".

"Разбирам основния мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване - именно рискът от провал на местните избори. Нека се върнем към предишните, тези на 2015 г., които не бяха провал за ГЕРБ. Как дойде успехът и как бе предотвратен именно провалът. Според асоциация "Прозрачност без граници" е имало една четвърт повече нарушения", изтъкна Стойнев.

По думите му тогава е имало химикалки с изчезващо мастило. "Искаме да предложим алтернатива на чувалите и на драскането на протоколите. Било скъпо, не колеги, не е скъпо. Тази ваша теза, че било скъпо, а хартиената бюлетина струвала стотинки, не издържа", подчерта още Стойнев. 

"Властта умишлено бойкотира машинното гласуване и това го виждаме изцяло в начина, по който вие гласувате тук", каза Стойнев.

"Вашата основна цел е именно служебна победа на местните избори. Започнахте с единия лев, сега отиваме и към машинното гласуване. Това е вашата същност. Вие преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате победата си на предстоящите парламентарни избори", подчерта Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" обясни, че това е най-жалко за демократичния сектор.

"Ние от левицата ще продължаваме да защитаваме демокрацията. Когато вие започнете да гласувате с нас, понякога е прекалено късно", допълни още Стойнев и обърна внимание, че машинното гласуване е необходимо за страната.

По думите му е срамота видяното в "Арена Армеец", надрасканите бюлетини и когато в демократична България не се уважава гласът на суверена.