"Огромно мнозинство от българите са против смяната на националния празник 3 март. Тъй като става дума за националната идентичност, за символите на държавността, смятаме, че по този въпрос трябва да се произнесе българският народ.

И изходът от събирането на подписите, и изходът от референдума са доста ясни". 

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, политолог и преподавател. 

"Управляващите държавата са в състояние да направят всякакви безумия. Това трябва да е предупреждение и урок за всеки, който смята, че може да си играе с държавата и с държавността по начин, който показва очевидно пренебрежение към общественото мнение". 

Той не изключи възможността инициативата да бъде използвана по некоректен начин в предизборната кампания

"Имаме намерение да подпишем общи рамкови споразумения за сътрудничество с политически, обществени, граждански, съсловни организации, сдружения. Това показва, че към тази проблематика има неподправен обществен интерес. Решени сме да изградим мрежа от местни комитети, които да имат роля при събирането на подписите и при упражняването на определен обществен натиск да бъде насрочен и проведен референдум в съответствие с изискванията на Конституцията и законите". 

Проф. Маринов подчерта, че въпросът за изменението и орязването на президентските правомощия е много важен принципен политически и държавнически въпрос, тъй като засяга изграден баланс на властите в страната. 

"Това прекрояване на Конституцията заради определен човек е неприемливо и опасно. Дори хора, които не са привърженици на президента Румен Радев, отбелязват, че това е наивно... Една група хора са решили какво да направят, не питат професионалистите, магистратите или обществото, а това е порочен подход". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук