Пред Европейския парламент в Брюксел се събраха активисти на екологичните организации, обединени в групата Rethink Plastic и евродепутати, подкрепящи по-амбициозни мерки срещу пластмасата за еднократна употреба. Във фото акцията се включи и представител на “За Земята” в лицето на Данита Заричинова, както и евродепутата Момчил Неков.

В понеделник, 22-ри октомври, предстои изключително важния дебат в Европейския парламент, последван от гласуване на новото законодателство за пластмасите за еднократна употреба.


На 10 октомври Комисията по околна среда на Европейския парламент гласува мерки за подобряване на първоначалното предложение на Европейската комисия, включително добави стиропорените чаши и кутии, тънките пластмасови торбички и продукти, произведени от оксоразградими пластмаси в списъка на забранените предмети. Оксоразградимите пластмаси са предполагаемо биоразградими, но в действителност се разпадат на малки частици и допринасят за вредното замърсяване с микро пластмаси както във водата, така и на сушата.


Основните искания на екологичните организации са в определението за “еднократна употреба” да влизат също биоразградимите и компостируемите пластмаси, както и всички продукти, съдържащи пластмасово фолио.

Важно е да не заменяме пластмасовите продукти за еднократна употреба с “псевдо” алтернативи, като например така наречените картонени чашки, които всъщност имат пластмасово фолио и дори не могат да бъдат рециклирани. Индустрията трябва да предостави истински алтернативи за многократна употреба”, посочва Данита Заричинова от екип “Нулеви отпадъци” в „За Земята“. Съществува обаче притеснението, че предложеното определение за пластмасови изделия "за еднократна употреба" е твърде тясно като понятие и производителите лесно биха могли да заобикалят забраната.
Движението Rethink Plastic настоява и за по-строги санкции и такси за производителите, които да включват разходите за почистване, транспорт и управление на отпадъците; по-високи цели за разделно събиране и рециклиране. “Колкото и съвестни потребители да сме, няма как да се преборим с пластмасовото замърсяване, ако промишлеността не поеме по-голяма отговорност към еднократните продукти, които произвежда и които много бързо се превръщат в отпадък”, добавя Данита Заричинова.


Дали депутатите ще подкрепят по-строгите мерки за намаляване на замърсяването с пластмаси предстои да разберем в началото на следващата седмица, когато пленарно заседание на Европейския парламент ще гласува предложенията на парламентарната комисия по околна среда.
„Искаме строго законодателство по отношение на пластмасата, което да намали замърсяването на Черно море и да доведе до предотвратяване на изгарянето на пластмасови отпадъци в България. Българските евродепутати трябва да бъдат амбициозни, защото сега е моментът за действие, после ще бъде късно“, апелират от „За Земята“.
 
Подкрепа на петицията към евродепутатите:
https://actions.sumofus.org/a/european-parliament-break-free-from-plastic-oct-2018