Премиерът Кирил Петков с пространно интервю пред „Гардиън“ за своята евроатлантичност, про-руските сили, които го свалили от власт и президентът Румен Радев, който ще спре доставките на оръжие за Украйна.

Страхувам се, че ще стане много по-плаха (вероятно България без него), мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ [на помощ] за Полша ще бъде рязко намален, заявява той.

Думите му събудиха недоумение, тъй като след тежки вътрешни коалиционни скандали с БСП, ИТН и ДБ, социалистите обявиха победа и с решение на Народното събрание страната ни не предоставя военна помощ, а само ремонтира, пише Tribune.bg.

Петков е заявявал нееднократно, че страната ни прави достатъчно и без оръжейни доставки. Повтаря позицията си и на 7 юни – буквално преди броени дни, в Садово.

След оттеглянето му от власт, Петков се опасява и че силната позиция на ЕК и Европейския съвет също ще премине в шикалкавене вместо силен глас срещу Русия.

Според самооценката на Кирил Петков корупционни и про-руски сили са свалили правителството му, докато той се борел България „да остане на вярната страната на историята“.

Петков се хвали, че със силната си анти-руска позиция е изненадал всички в ЕС. Служебно правителство на Радев можело и да сключи нов договор за газ с „Газпром“ – още нещо, което той не желае.

„Русия много иска да свали това правителство, за да покаже, че който не играе с тях, ще падне“, настоява още Петков – без да се споменава, че е в коалиция с про-руската БСП, а в политиката влезе като служебен министър от същия президент, когото вини за връзки с Русия.

Петков разказа ѝ, че лесно взел решение да не позволява на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над страната ни. „Взех решение, че той няма да лети. Толкова беше просто“, каза той.

Малко по-късно от Пресцентъра на Министерски съвет разпространиха информация относно помощта, която България оказва на Украйна. Ето какво пишат от МС:

Във връзка с появилите се в медиите публикации за оказвана помощ от България за Украйна, сме длъжни да уточним, че страната ни изпълнява стриктно решението на Народното събрание от 04.05.2022 г. и предоставя помощ единствено и само съобразно документа:

 

1. Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България.

2. Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, съобразно възможностите на Република България, както следва:

а) продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз;

б) помощ за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;

в) осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна;

г) засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ;

д) ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България;

е) продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Решението е прието от 47-ото Народно събрание на 4 май 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!