Руските нашественици използваха фосфорни снаряди, за да бомбардират Сумска област.

Това съобщи в Telegram началникът на Сумската областна военна администрация Дмитрий Живицки.

„По време на обстрела на Юнаковския вал руснаците използваха фосфорни снаряди,“ подчерта той.

Шефът на ОВА пусна видео от едно от селата на Юнаковската община, в което отбелязва, че руснаците са обстрелвали населеното място с "Град". В същото време той подчерта, че снарядите с фосфор са забранени при воденето на война.

„Уточнява се информацията за пострадалите и щетите“, допълни той.

На 15 юни в Сумска област два хеликоптера от територията на Руската федерация изстреляха пет ракети по покрайнините на Глухов, един човек загина, а шестима бяха ранени.

Руските окупатори може в близко бъдеще да нанесат още повече ракетни удари по Украйна. Ударите ще бъдат свързани с няколко събития, включително политически.

За това говори военният експерт Олег Жданов в националния  ефир.

Според него Руската федерация ще се опита да нанесе възможно най-много ракетни удари по различни градове на Украйна. Обхватът на руските ракети, за съжаление, обхваща цялата територия на страната.

Жданов отбеляза, че ракетните удари ще бъдат свързани с няколко събития, включително политически.

Олег Жданов рассказал о возможных ударах со стороны России. Фото: коллаж

"Срещата на върха, която трябва да ни даде статут на кандидат-членка на ЕС. На 28 юни имаме Ден на Конституцията. Това е и политически празник за Украйна и много болезнен за Путин", каза експертът.

Жданов добави, че най-ожесточените битки ще се водят в посока Луганск.

"Последният напън на руската армия. Ако не успеят там, тогава ще трябва да преминат към оперативна пауза. Нямат повече резерви, които могат да бъдат хвърлени в бой", обобщи експертът.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни призна, че в настоящата ситуация превъзходството на огъня е на страната на въоръжените сили на Русия и Донбас. И украинските войски са принудени да напуснат позициите си и да търсят нови, където временно да се укрепят.

Главком ВСУ признал военное превосходство Армии России и Донбасса | Русская весна

Залужни сложи публикация на страницата си в социалната мрежа, в която отбеляза, че цената на свободата за тях е „висока“.

„Цената на свободата е висока. За нас е много трудно, защото огневата мощ е на страната на врага “, написа главнокомандващият въоръжените сили на Украйна.

Той допълни, че сега ситуацията в бойната обстановка е „трудна, но контролируема“.

По-рано беше съобщено, че групата „Храбри“ е поела пълен контрол над селата: Мирная долина, Подлесная, Лоскутовка, Рей-Александровка. Сега отиват за Волчеяровка. Има и доказателства, че бойците на Народната милиция на ЛНР са превзели Горское и Золоте.

Героически защитавайки украинската земя от врага, загина войникът от 98-ми батальон "Азов" Днепър Олег Русак (позивна Моряк).

Това се посочва в телеграмния канал на войските Азов-Днепър.

В доклада се отбелязва: „През 2016 г., следвайки сина си, Олег отиде да служи в специалните сили на Азов, където служи като минохвъргач до 2020 г.

На фронте погиб боец 98-го батальона Азов Днепр Олег Русак (позывной Моряк) 01

Когато Путин започна пълномащабна инвазия в Украйна на 24 февруари, Моряк не се поколеба да се присъедини към редиците на 98-ми батальон Азов Днепър, където заедно с братята си унищожавал врага като част от минохвъргачен екипаж.

На 20 юни при изпълнение на бойна задача, отстъпвайки от позиции, минохвъргачният екипаж на Моряк попада под вражески обстрел. Олег получил наранявания, несъвместими с живота.

Командирът на батальона "Карпатска сеч" и "Легион на свободата" Олег Куцин загина на фронта.

В боевете за Киевска област загина войник от 79-та десантно-десантна бригада Тимофей Рудяк, позивна Палий. 

При изпълнение на бойна задача в Черниговска област загина боецът от Опълченския батальон „Карпатска сеч” Ярослав Бойко. 

По време на освобождението на Лукяновка загина боецът от полк "Азов" Денис Котенко с позивна "Шкипер". 

Загина 35-годишният бивш боец ​​от батальона Айдар Евгений Городничук (Гриц).