Ако се стигне до това да няма актуализация на бюджета и да не бъдат насрочени президентски избори в рамките на този парламент, ще влезем в конституционна криза. Това заяви пред NOVA Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

По думите му никой не може да стане министър-председател на сила.

„След като има заявено оттегляне на съгласието Пламен Николов да бъде включен в парламентарна процедура за избор на правителство, то очевидно не може да се пристъпи към гласуване. Обратното би ни довело до един абсурд.

Представете си, че парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ  и БСП изберат премиер, който не иска да бъде такъв. В този смисъл мисля, че парламентарната процедура няма да се развие днес. Разбира се, ще има политически заявления на парламентарните групи.

Очевидно е, че първият опит за формиране на правителство завърши без успех. Президентът трябва да констатира това нещо и след което да пристъпи към връчване на мандат на ГЕРБ”, уточни той.

„Ако бъдат двойни изборите, трябва да купим още машини, което значи още пари. При тази липса на финансов ресурс в служебното правителство, това би било трудно”, каза още Киров.

Трябва да се излезе от създалата се ситуация, защото когато едно лице не желае да бъде министър-председател, никой не може да го принуди. Народното събрание трябва да вземе решение, но не да гласува кабинет, за да не се блокира президентът и неговите по-нататъшни действия.

Това обясни от своя страна експертът по конституционно право Симона Велева.

Според нея волеизявлението на Пламен Николов, че желае да се оттегли по лични причини е достатъчно основание Ива Митева да изтегли точката от дневния ред на парламента.
Велева увери, че конституцията не може да бъде блокирана и ще бъде намерено решение, като не бива да се предава твърде голямо значение на това как ще се стигне до него.