Необходимо е да се отстранят дублиранията на площите, които земеделските производители декларират като обработваеми. Това каза в предаването “Неделя 150” по БНР заместник – министърът на земеделието Светла Бъчварова.

Тя  уточни, че ако това стане още в началото на декемвриможе  да се осъществи първо плащане от европейските средства и национални доплащания. Факт е, че втора година, в която се провежда обща селскостопанска политика в отрасъла, се констатират доста дублирани площи, добави Бъчварова. По думите й става въпрос за над осем процента, които са   дублирани площи, а регламентът на Европейската комисия предвижда, когато са над пет на сто, проверките да са много.

Във всички програми на партиите, земеделието се определя като приоритет, а на практика няма такова нещо, коментира от своя страна Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той уточи, че основното искане на фермерите е държавна подкрепа в условията на обща селскостопанска политика. Това е и причината за едно от исканията за намеса на Интервенционната агенция, каза Аврамов и обясни, че това са европейски пари от фондовете, които се дават, когато падне цената под критичния минимум – 101 евро. Според него най-големият противник да бъдат включени тези пари за национални доплащания в бюджета за  2009 г. е Министерството на финансите./БЛИЦ