"Започва голяма геополитическа трансформация, тя ще има дългосрочен характер и сериозни последици. Критиките на президента към правителството са свързани с националния интерес, доколкото доброто управление на държавата е един от важните фактори, които да осигурят просперитета на нацията.

Критиките са конструктивни. Има изоставане в изпълнението на ангажиментите, с които днешните управляващи бяха избрани".

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента. И нарече спекулация твърдението, че президентът защитава проруски позиции.

"Отдалечаването от Русия и от всеки друг партньор трябва да бъде съобразено с нашия интерес. Всяка връзка не е сакрална, а трябва да почива върху взаимноизгодно партньорство".

Радев с нов удар по Петков и Василев, каза защо решението на НС е опасна стъпка към въвличането на България във войната

Според него дилемата дали подкрепяме Украйна, или да запазваме неутралитет е фалшива, "тъй като членове на ЕС и НАТО подкрепяме всички общи решения, оттам нататък има степени и нюанси".

"Има аргументи, че не трябва да се забъркваме толкова навътре в такава сложна ситуация. Трябва да се видят всички възможности, с които България може да допринася".

В предаването "Неделя 150" проф. Маринов допълни, че президентът няма намерение да се ситуира като опозиция, защото е коректив.

"Темата, която ще бъде въпрос на разминавания и критични аргументи, е способността на правителството да се справи с икономическата и със социалните кризи. Без политическо доверие от страна на обществото е трудно да се управлява".

И е категоричен, че няма личностен конфликт между Румен Радев и политически лидери.

Той не скри очакването си партия "Възраждане" - при тази сложна външна и вътрешна ситуация, да продължи да трупа подкрепа.