Тежка загуба на БСП с оглед намеренията и очакванията, които имахме от тези избори. Започват нашите общински, областни и районни съвети, където ще бъдат направени анализите.


Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Георги Свиленски, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Вероятно сме сбъркали на много места. От срещите, които проведохме, стана ясно, че  българските граждани не са ни разбрали с нашата позиция по време на протестите.

Искам да напомня, че много социалисти бяха ежедневно на протестите, но имаше призив протестът да не се политизира. Аз например бях на протестите през вечер, но стоях в задните редици.

Другата критика беше, че се върнахме в парламента, но ние го сторихме за да отстояваме интересите на гражданите и да опазим българското законодателство от погрома, който му нанасяше ГЕРБ. Опитахме се да бъдем гласът на опозицията вътре в парламента, заяви Свиленски.

Признаваме резултата от изборите, но такова купуване на гласове, каквото имаше на тези избори, може би не е имало никога и никъде. Такова безучастно отношение на органите на реда не е имало никога, добави той.

Резултатите от изборите показаха, че промяната наистина може да се случи, че Борисов повече няма да е премиер, че повече ГЕРБ няма да е на власт.

В новите партии, които влязоха в парламента, е ключът да направят тази промяна в парламента - да променят Изборния кодекс и да приемат адекватни социални мерки, подкрепящи граждани в кризата. Всички партии трябва да подкрепят смяната на модела "Борисов", подчерта социалистът.

Нашата позиция е категорична – няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и Борисов в каквато и да е форма. Ние няма да излъжем нашите избиратели.

Нашите избиратели искат промяна. Тази промяна може да стане с правителство, а не с нови избори.

Искаме правителство, което да бъде съставено с мандата на "Има такъв народ".

Ще поставим нашите условия за подкрепа. Има неща, които трябва да се случат, за да се промени България.

Първата стъпка беше направена, но тя трябва да бъде продължена. Тук ще видим искреността на всички тези нови парти, които влязоха в парламента. 

Ако не подкрепят тази промяна според исканията на протеста – да бъде сменен Борисов, да бъде сменен главният прокурор, това ще бъде поредната заблуда на българските граждани, коментира Георги Свиленски. 

Социални мерки, съдебна реформа, Изборен кодекс – това са трите жалона, около които могат да се обединят всички партии, с изключение на ГЕРБ.

България трябва да има правителство, което да досвали Борисов от власт. Борисов сега е застанал само на първото стъпало за слизане. Трябва да му помогнем да извърви цялата стълбичка надолу, посочи Свиленски.

В БСП никога не стоял въпросът "за" или "против" Румен Радев. Това беше привнесено отвън преди изборите, за да не се занимаваме с изборите, а дали трябва или не трябва да се подкрепя Румен Радев.

Това е част от кампанията, която се водеше срещу БСП и от външни, и от вътрешни сили, каза още членът на Изпълнителното бюро на БСП.