„Рок, мотор и попупилзъм“, „Българският Бепе Грило“ и „Новият шериф на града“ – под такива заглавия западни издания опитват да обяснят на читателите си кой е Слави Трифонов, лидерът на втората парламентарна сила след изборите, пише bg-voice.

На практика всички информационни агенции и и издания не разказват нищо за партийна платформа на „Има такъв народ“ и възгледите на Трифонов и продължават да развиват тезите си защо и на кого се харесва той.

Единствена в англоезичната платформа за журналисти от Балканите bne IntelliNews се повдига въпросът, че Трифонов трябва да даде отговори за предполагаемите си връзки с „Мултигруп“.

Мнозина се опасяват, че на България й предстои още от същото, което се случи досега, а двамата с Борисов са мъже с голямо его, не говорят с медиите и взимат решенията в партиите си без дебати, пише изданието.

В дните преди вота „Нойе цюрихер цайтунг“ написа, че той е „мегафон на недоволните“. В статията, цитирана от „Дойче веле“ се припомня появата на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната публика на стадиона преди пет години:

„Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж прилича на тийнейджър, който се опитва да привлече внимание насред село.“

Хиляди хора го смятат за спасител, защото той ги измъква от всекидневието и ги отвежда в друг свят, пише вестникът. „Особено хората от провинцията харесват „Слави“ (както го наричат навсякъде), понеже той им предлага тъкмо онези обяснения за окаяното им положение, в които вярват и те самите.

Той им говори за липсващите левчета в портмонето, за усещането, че в тази най-бедна страна от ЕС нямат шанс да се измъкнат от село и да направят професионална кариера.

За чувството, че всичко се направлява от една мафия в държавата, и че на никого не може да се вярва,“ четем още в анализа на цюрихското издание.

Вестникът пише, че Трифонов призовава към съпротива българите, които се чувстват безпомощни и не виждат никаква перспектива. В края на статията четем: „Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите фенове това е достатъчно.“

Холандският вестник De Standaard припомни, че Трифонов от 90-те години насам се подиграва с управляващите и е заявил политическите си амбиции още през 2017 г., макар да е основал партията си едва през 2019 г. Той умело сърфира по вълната на протестите от миналото лято с говоренето си срещу системата и елитите в страната, продължава изданието.

„Трифонов направи кампания без нито един плакат или реклама. Нито той, нито членовете на партията му – подбрани все едно ще играят в телевизия – даде интервю или участва в дебати в традиционните медии и комуникираха единствено през телевизионния му канал или социалните мрежи.“

De Standaard прави паралел с италианския комик Бепе Грило, основал през 2009 г. антисистемното и популистко с ляв уклон движение „Пет звезди“, след като придоби известност именно в телевизията.

„Трифонов редовно се нахвърля не само върху истеблишмънта, но и срещу традиционните медии, които смята за придворни слуги на управляващите. „Знам го, защото съм работил в тях години наред“, казва той.“

Вестникът завършва с неизвестността какво по-точно смята да прави Трифонов. „Той не разкрива картите си, а след победата само благодари на избирателите си във „Фейсбук“ с думите „Днес вие сте победителите! Вие взехте властта и промяната е неизбежна“.

В италианския „Ла Република“ Слави Трифонов е описан като „певец, известен с това, че осъжда – макар и с нотка на безразличие – корупията в песните си, телевизионна звезда с най-популярното токшоу, трошил телевизори с брадва на площада, защото символизирали информационната власт на управлявщите“.

Андреа Таркини пише още, че Трифонов е „заклет враг на корупцията и елита, патриот с лек националистически отенък, но никога не е враждебен към малцинствата“.

Авторът сащо го нарича „Бепе Грило в балкански сос“ и казва, че са без отговори въпросите накъде действително иска да поведе страната и с кого ще управлява. „Разликата между мен и Грило или Тръмп е, че аз искам да дам на хората по-добър живот, не да управлявам“, цитира думите му „Ла Република“.

Политика в името на обикновените хора, жертви на олигарсите, е лайтмотив на програмата му и послание, което той разпространява с песните си, допълва изданието.

„Сега е негов ред да се появи като следващият „спасител“ и с него всичко е възможно – правителство от технократи, сделка лично с Борисов – защото дали и какви граници си е поставил, никой не знае.“

Българи, с които е разговарял Таркини, напомнят, че Трифонов отдавна има някакъв политически образ в обществото, но винаги е бил прекалено общ в идеите си за икономическа, вътрешна и международна политика, както и че наистина е способен да оправи проблемите на страната.

„Франс прес“ посочва, че Трифонов се е възползвал от протестното движение на 2020 г. без да участва в него.

Мира Радева казва за агенцията, че той е водил кампанията си изключително от студиото на собствената си телевизия, насочена предимно към аполитизираните млади хора на възраст 18-30 години, както и че е спечелил значителна част от гласувалите в чужбина.

Това е публикувано и на сайтовете на френски телевизии и белгийски издания.

Радио „Франс ентернасионал“ използва части от този репортаж на АФП и допълва:

„Фолк поп певец, телевизионен водещ, комик, Слави Трифонов добавя още една нова роля в биографията си – на политик без никакъв опит, но способен да повлияе върху формирането на новото правителство“.

Испанският вестник „АВС“ също напомня, че популярността на Трифонов се дължи на десетгодишното му присъствие с шоу в най-популярната телевизия, както и на хитър трик в последния момент – концерт с патриотичен тон и национални знамена по празните седалки в залата.