Ако наистина има какво да каже министър-председателят и началникът на кабинета му и главният прокурор е преценил, че казаното от тях ще бъде полезно, за да се разкрие истината за скандалите, които изкараха хората на улицата, това е добре.

Минаха две години от тези скандали, време е да се дадат отговори на тези въпроси, каза пред БНТ председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по повод изпратените призовки от прокуратурата на Кирил Петков и Лена Бориславова.

Мисля, че Кирил Петков щеше да стои всеки ден в прокуратурата, ако това би помогнало да се разкрие истината. Оттам нататък всичко зависи от българската прокуратура, добави Свиленски.

Той коментира и разразилия се през почивните дни скандал във връзка с изнесената от Румен Овчаров информация за продадени от "Булгаргаз" в петък 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми.

"Призовавам министъра на енергетиката да не дава квалификации за скандали и войни. Факт е, че има проблем и българското общество има право да научи какво се случва. Днес разбрахме, че започват проверки, нека да изчакаме да видим какво ще установят институциите. Ако държавата е ощетена, виновниците трябва да понесат отговорност, заяви Свиленски.

Той подчерта, че в управляващата коалиция няма напрежение. Такова напрежение се търси извън коалицията. Че няма напрежение в коалицията, ще проличи по време на обсъждането на бюджета. Това ще даде знак както за бъдещето на коалицията и на този парламент", посочи председателят на ПГ на "БСП за България".

Георги Свиленски отбеляза, че мораториумът върху цените на тока е въведен, защото е важно българските граждани да бъдат защитени през зимата. "Българските граждани да бъдат спокойни, че правителството работи за това да не бъде вдигната рязко цената за битовите потребители след отпадането на мораториума. БСП затова участва в управлението – да бъде социалният вектор, да бъдат защитени социалните права на българските граждани", каза още социалистът.

Той увери, че и бизнесът, и хората, ще бъдат защитени от държавата в кризата.